Gadgets

Huawei ulaže 20 milijardi u razvoj vještačke inteligencije

Huawei ulaže 20 milijardi u razvoj vještačke inteligencije
Foto: Ilustracija | Huawei ulaže 20 milijardi u razvoj vještačke inteligencije

Huawei planira da uloži između 15 i 20 milijardi dolara za razvoj vještačke inteligencije.

Kineski Huawei u proteklih nekoliko godina izrastao je od gotovo nepoznatog proizvođača potrošačke elektronike u drugog proizvođača pametnih telefona na svijetu i jednog od vodećih proizvođača opreme za 5G mreže.

Međutim, Huawei je oko bacio na još jedno područje tehnologije koje će igrati veliku ulogu u budućnosti - vještačku inteligenciju. Od razvoja čipova s vještačkom inteligencijom za pametne telefone, do sofvera za mašinsko učenje i pružanje usluga u oblaku, Huawei je, barem u Aziji, postao ozbiljan konkurent Amazonu, Microsoftu i Googleu.

Svi podaci govore da Huawei intenzivno radi na tome da postane vodeća fabrika u svijetu u korišćenju vještačke inteligencije.

U razgovoru za MIT Technology Reviews, Huaweijev glavni strateg Xu Wenwei otkrio je kako planiraju da ulože dodatna sredstva (između 15 i 20 milijardi dolara) u vještačku inteligenciju i da će da izrade cijelu paletu rješenja i proizvoda temeljenih na njoj.

Upravo činjenica da je Huawei toliko fokusiran na razvoj novih tehnologija u različitim područjima, u kombinaciji s činjenicom da za sve što radi odgovara kineskoj vladi, neke države ga doživljavaju kao sigurnosnu prijetnju.

SAD je zabranio prodaju Huaweijevih uređaja zbog "potencijalne sigurnosne prijetnje". Takođe, finansijska direktorka Meng Wanzhou uhapšena je u Kanadi i čeka odluku o mogućem izručenju SAD-u zbog optužbi za špijunažu, prevaru i krađu intelektualnog vlasništva. Huawei je odgovorio podizanjem tužbe protiv SAD-a.

Ipak, čini se kako zabrane prodaje proizvoda i prigovori nekih zemalja ne diraju Huawei previše.

"Svijet nam ne može okrenuti leđa jer smo najnapredniji", uvjeren je osnivač Huaweija Ren Zhengfei.

Iako ta izjava možda zvuči pretenciozno, Huaweijeva strategija razvoja vještačke inteligencije zaista im daje kompetitivnu prednost na tržištu.

Međutim, svjesni su da neće moći dalje da razvijaju vještačku inteligenciju sami, već će morati da oforme saradnju na svjetskom nivou sa drugim tehnološkim gigantima poput Google-a i Microsofta.

Čak i ako američke kompanije odbiju suradnju, u Huaweiju su uvjereni da mogu uspjeti i bez njih.

"Ako se svjetlo ugasi na zapadu, na istoku će sjati... Amerika ne predstavlja svijet. Amerika predstavlja samo dio svijeta", rekao je nedavno Ren i time najbolje opisao Huaweijevu optimističnu filozofiju koja im garantuje uspjeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije