Gadgets

Intel i AMD zajedno kreiraju novi Core i7 za laptope

Intel i AMD zajedno kreiraju novi Core i7 za laptope
Foto: N.N. | Intel i AMD zajedno kreiraju novi Core i7 za laptope

Ranije glasine, koje su sugerisale saradnju Intela i AMD-a na zajedničkom procesoru, su se ispostavile kao tačne.

Intel je objavio svoj prvi multi-čip modul (MCM), koji kombinuje Coffee Lake-H CPU i specijalizovani 14nm GPU kompanije AMD, baziran na Vega arhitekturi.

GPU ima sopstvenu HBM2 memorije, sa 1024-bitnom memorijskom magistralom. Intel je implementirao i Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB). CPU i GPU dijelovi komuniciraju međusobno preko PCI-Express gen 3.0 konekcije.

Novi Intelovi proizvodi bi trebalo da nose “Kaby Lake G” kodno ime, gde G označava pojačanu grafičku snagu u vidu Radeon Vega GPU-a.

 Za sada, poznata imena proizvoda ukazuju na Intel Core i7-8705G i Intel Core i7-8809G. Imena ploča za modele su 694E:C0 i 694C:C0.

Diskretni GPU-ovi na ovim multi-čip modulima (MCM) će imati 24 compute jedinice, kao i ukupno 1536 stream procesora.

Radni taktovi iznose između 1000MHz za 694E i 1190MHz za 694C verziju (što ukazuje na perfornmanse od oko 3,3 teraflopa).

Oba rješenje dolaze uz 4GB HBM2 memorije, a procesori imaju četiri jezgra, osam threadova i frekvencije od 3.1GHz i 4.1GHz Turbo.

Već su procurili i brojni benchmark testovi (više o njima u linku izvora), a među njima je i GFXBench koji pokazuje poboljšanje od 50% u performansama Intel Core i7-8809G modela naspram Core i7-8705G.

Novi MCM-ovi su namenjeni dolazećoj seriji ultra prenosivih laptopova, koji će moći da iskoriste solidne grafičke potencijale čipa. MCM bi trebalo da omogući uređaje tanke oko 11 milimetara.

Prvi uređaji, koji stižu uz ove MCM-ove, će se pojaviti tokom prvog tromjesečja 2018. godine.

(NN/balkanandroid.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije