Gadgets

Inteligentni robot pomaže ljudima da se obuku

Inteligentni robot pomaže ljudima da se obuku
Foto: Printscreen YouTube | Inteligentni robot pomaže ljudima da se obuku
N.N.

Ljudi koji žive sa različitim poteškoćama, često nailaze na probleme u obavljanju svakodnevnih radnji koje većina smatra jednostavnim. To znači da im je potrebna pomoć u različitim situacijama koje se uzimaju zdravo za gotovo, poput oblačenja.

Rješenje stiže u obliku robota konstruisanog na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT), tačnije iz Laboratorije za kompjuterske nauke i vještačku inteligenciju (MIT CSAIL), koji je veoma koristan pomagač.

Ideja da se napravi robot koji služi kao pomoć pri oblačenju zvuči jednostavno, ali to baš nije. Kada osoba pomaže drugoj osobi u ovoj radnji, služi se iskustvom koje i sama ima. Sa robotima je drugačije, budući da im garderoba nije neophodna, piše Ubergizmo.

Da bi se taj problem riješio, kreiran je poseban algoritam koji mehaničke pomoćnike upućuje kako da ne povrede one kojima pomažu. Novi roboti su u početnim fazama razvoja, što znači da će proći još neko vrijeme dok oni ne postanu pravi pomoćnici, prenosi PC Press.

Ovaj koncept ukazuje i na to da bi mogli da budu od pomoći i na drugim poljima, te da iz garderobera, na primjer, pređu u kuhinju, a to je budućnost koja obećava.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije