Gadgets

Isporuka grafičkih karti povećana uprkos nestašici

Isporuka grafičkih karti povećana uprkos nestašici
Foto: Pixabay/Bru-nO | Isporuka grafičkih karti povećana uprkos nestašici

Znamo da postoji nestašica grafičkih karti, koje su pri tome i izuzetno skupe, tako da je možda i teško povjerovati da je isporuka grafičkih karti zabilježila rast tokom 2021. godine.

Ipak, izgleda da je ovo tačno, a analitičari ukazuju na to da je tokom prošle godine ostvareno povećanje od 30 odsto u isporuci u odnosu na 2020. godinu. Ističe se da je tokom 2021. ostvarena zarada od 51,8 milijardi dolara na ovom tržištu, a ukupna AIB isporuka je značajno porasla.

Pored toga, isporuka AMD grafičkih karti je zabilježila maksimalan rast od 35,7 odsto u poređenju sa istim tromjesečjem 2020, dok jeisporuka Nvidia karti imala rast od 27,7 odsto tokom četvrtog tromjesečja prošle godine u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Intel ove godine takođe ulazi na tržište grafičkih karti, pa se očekuje dodatno poboljšanje u isporuci GPU-ova. Vjeruje se da će i situacija sa cijenom konaćno biti riješena. Tokom prethodnih mjeseci, cijene su bile u opadanju na tržištima Evrope.

Izvori iz maloprodaje vjeruju da će dostupnost i cijene grafičkih karti nastaviti da se dodatno poboljšavaju tokom drugog tromjesečja, do trenutka kada će GPU cijene ponovo postati atraktivne.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije