Gadgets

Jedan pilot će uskoro moći da upravlja sa više aviona odjednom

Jedan pilot će uskoro moći da upravlja sa više aviona odjednom
Foto: N.N. | Jedan pilot će uskoro moći da upravlja sa više aviona odjednom

Američki piloti će uskoro moći da upravljaju sa više aviona odjednom, objavila je u utorak, poslije nedavnih testiranja u bazi mornaričkog vazduhovstva blizu Washingtona, kompanija Boeing.

"Boeing i mornarica uspješno su daljinski upravljali letom dva aviona Growler EA-18G, kao da su u pitanju dronovi, koristeći treći Growler kao kontrolnu sobu za prva dva", saopštio je poznati proizvođač aviona.

Prva dva aviona bila su prilagođena tako da se ponašaju kao bespilotne letjelice, dok ih je treći kontrolisao u letu, rekao je portparol Boeinga Džastin Gibson.

On je dodao da je demonstracija izvršeana krajem 2019. godine, u mornaričkoj bazi "Pataksent river" u Merilendu, prilikom godišnjeg izvođenja vježbi jedinice za istraživanje i razvoj američke mornarice.

Boeing F/A-18E/F Super Hornet je lovac američke mornarice, kostruisan za upotrebu sa nosača aviona, koji može biti naoružan raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Growler EA-18G je verzija tog aviona specijalizovana za elektronsko ratovanje.

Upravljajući sa nekoliko bespilotnih letjelica iz kokpita Growlera, američki piloti će moći da prošire kapacitete otkrivanja i izviđanja, a da pritom svoj avion drže izvan opasnosti, pojašnjavaju u Boeingu.

"To će jednoj posadi omogućiti da kontroliše nekoliko aviona bez mnogo dodatnih zadataka", zaključio je proizvođač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije