Gadgets

Kako da "rasteretite" vaš iPhone?

Kako da "rasteretite" vaš iPhone?
Foto: Ilustracija | Kako da "rasteretite" vaš iPhone?

Mnogi korisnici mobilnih telefona imaju mnoštvo nepotrebnih stvarni na svom smartfonu.

Nisu izuzeci ni vlasnici iPhonea. Evo nekoliko savjeta za njih.

Izbrišite aplikacije koje ne trebate

Počnite s brisanjem aplikacija koje ste instalirali jer su zvučale zanimljive, zabavne ili korisne, ali ih nikad niste koristili.

Izbrišite i izvorne iOS aplikacije koje vam nisu potrebne ili ih zamijenite s nekom drugom 'laganijom' aplikacijom treće strane.

Imajte na umu da brisanje određenih izvornih aplikacija može uzrokovati onemogućavanje nekih funkcija, piše "Make Use Of".

Izbrišite duple

Aplikacije koje su vam suvišne takođe mogu u otpad. Na primjer, ako imate jednu poput VLC za reprodukciju muzike i videozapisa, te tri druge aplikacije za reprodukciju medija, neke moraju da "nestanu".

Kako deinstalirati ili izbrisati aplikaciju za iPhone: Pritisnite i držite aplikaciju koju želite izbrisati dok se ne zatrese. U gornjem lijevom uglu ikone aplikacije trebali biste vidjeti malu X oznaku. Dodirnite to da biste deinstalirali aplikaciju. Zatim dodirnite bilo gdje na ekranu da biste izašli iz moda deinstalacije.

Premjestite aplikacije u mape

Nakon što ste pročistili redove svojih instaliranih aplikacija, vrijeme je da sve osim najčešće korištenih stavite u jednu ili više mapa. To bi trebalo osloboditi dosta prostora na vašem početnom ekranu. Uživajte u čistoj i lijepoj pozadini svaki put kad otključate telefon.

Kako izraditi mapu iPhone: Pritisnite i držite aplikaciju da biste je 'pokupili', a zatim povucite aplikaciju na bilo koju drugu aplikaciju. To će stvoriti novu mapu s dvije aplikacije. Povucite još aplikacija u ovu mapu da biste ih grupirali.

Kako brzo pronaći aplikacije

Ako ste ih svrstali u mape možda će vam se činiti npraktično tražiti ih. Srećom, mnogo je lakše i brže otvoriti ih pomoću Spotlighta. Pređite prstom prema dole preko ekrana kako biste otvorili okvir za pretraživanje. Upišite ​​naziv aplikacije koju tražite.

Ne vidite instaliranu aplikaciju u rezultatima Spotlighta? Ne brinite, ona je još tu, a ovaj problem se javlja tek povremeno. Ili ste možda onemogućili odgovarajuće podešavanje.

Da biste se uvjerili da se aplikacija prikazuje u Spotlightu kao i obično, posjetite Podešavanja > Siri & Search. Odaberite naziv aplikacije s popisa u ovom odjeljku, a zatim uključite prekidač za Pretraživanje i prijedloge.

Prilagodite Control Center i Widget Screen

Kada pređete prstom prema gore iz početnog ili zaključanog ekrana, ​​dobićete pristup upravljačkom centru. Kada pređete prstom udesno iz početnog ekrana, ​​vidjećete zaslon widgeta. Ako ovdje imate nekoliko korisnih aplikacija, možete ih baciti u mapu.

Na primjer, ako držite Kalkulator, Novčanik, Bilješke, Glasovne bilješke i Kamera u Upravljačkom centru, nikada se više nećete morati zamarati s njihovim ikonama. Isto vrijedi i za widgete poput WhatsAppa i Kalendara.

Odite na Podešavanja> Upravljački centar > Prilagodi kontrole da biste prilagodili upravljački centar prema vlastitom izboru. Da biste omogućili ili onemogućili widgete, pređite prstom udesno sa početnog ekrana i kliknite na opciju Uredi koja će se pojaviti na zaslonu widgeta.

Upotrijebite Badge-Only obavještenja

Kako biste ušutkali neku dosadnu i glasnu aplikaciju, idite na Podešavanja > Obavještenja i isključite prekidač 'Dopusti obavještenja' za nametljive aplikacije. Kao sljedeći korak idite na popis aplikacija i pogledajte gdje možete ukloniti audio obavještenja, pa i vizuelne ako želite.

Da biste se prebacili na Badge-Onlyobavještenja (vizuelna obavještenja bez zvuka gdje se pojavljuje samo ikona na traci obavještenja) za neku aplikaciju, prvo dodirnite njeno ime pod Poešavanjima > Obavještenja. Zatim isključite prekidač za zvukov.

Ograničenja aplikacija

Neke aplikacije, kao što je vaš preglednik, korisne su, ali i zarazne. Ako namjeravate ograničiti njihovu upotrebu, možete ići pribjeći drastičnoj mjeri blokiranja pristupa tim aplikacijama. U tom slučaju, deblokiranje će biti malo komplikovanije.

Da biste blokirali aplikaciju, funkciju ili web stranicu, posjetite Podešavanja > Opšte > Ograničenja i kliknite Omogući ograničenja. To možete učiniti za Safari, kameru i iTunes, a dostupne su i neke funkcije poput instalacije aplikacije, dijeljenja lokacije i uređivanja računa koje je takođe poželjno onemogućiti.

Iz ovog odjeljka takođe možete ograničiti pristup web-lokacijama i vrsti sadržaja koji vidite u drugim aplikacijama. Nakon što onemogućite aplikaciju, njena ikona će nestati.

(Tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije