Gadgets

Kako je nastala najpoznatija prečica na tastaturi?

Kako je nastala najpoznatija prečica na tastaturi?
Foto: N.N. | Kako je nastala najpoznatija prečica na tastaturi?
N.N.

U kompaniji IBM, sada već davne 1980. godine, vrijedno se radilo na konstrukciji sprave koja će postati poznata pod nazivom Personal Computer.

O uspjehu tog uređaja dovoljno govori skraćenica PC, koja je od tada iz profesionalnih krugova ušla u svakodnevnu upotrebu. Tom prilikom je osmišljen, za korisnike, najprepoznatljiviji zov u pomoć.

Posao izvesnog doktora Dejva Bredlija, bio je pisanje osnovnog input/output sistema za ovaj kompjuter.

 Podložan bagovima kakav jeste i biće, PC je zahtevao restartovanje sistema, koje se obavljalo isključenjem i ponovnim uključenjem kompjutera nakon nekoliko trenutaka.

Start i potpunu funkcionalnost, dijelio je poduži dijagnostički test, što bi uz sistem koji je umio da zabušava na pet do deset minuta opravdano nerviralo korisnike.

Rizik od nesmotrenosti, eliminisao je ideju o zasebnom "reset" tasteru, pa je Dejvu pala na pamet kombinacija tastera koji nikako slučajno nisu mogli da budu aktivirani u isto vrijeme.

Kombinacija "ctrl+alt+delete" preskakala je neke od testova, čime je restartovanje kompjutera skraćeno na prihvatljivih deset do 15 sekundi, u odnosu na dotadašnjih minut-dva.

Oberučke prihvaćena od strane programera, naredba je do 20. godišnjice IBM PC-a dostigla kultni status i ostala najlakši način da se krene iz početka, piše Svijet kompjutera.

Doktor Dejv Bredli, ostao je upamćen po svojoj genijalnoj ideji, za razliku od anonimusa koji je smislio zločinački plavi ekran Windowsa 10 gde "ctrl+alt+delete" ne pomaže.

(NN/svijetkompjutera)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije