Gadgets

Kako spriječiti Iphone da bilježi svaku lokaciju korisnika?

Kako spriječiti Iphone da bilježi svaku lokaciju korisnika?
Foto: Pixabay | Kako spriječiti Iphone da bilježi svaku lokaciju korisnika?
N.N.

Dobar dio aplikacija koje koristite na svom iPhoneu na neki od načina koristi i bilježi lokaciju na kojoj se nalazite i čuva je u uređaju, a ovu opciju možete veoma jednostavno isključiti.

Svaki put kad tražite uputstva za prevoz ili preporuke za restorane i aktivnosti, većina vaših aplikacija i usluga vjerovatno na ovaj ili onaj način koristi podatke o vašoj lokaciji, piše tportal.hr.

Ako imate iPhone, postoji način da vidite spisak najnovijih lokacija koje su zabilježene pomoću usluga lokacije na vašem telefonu.

Ta opcija omogućuje Appleu i aplikacijama trećih strana prikupljanje podataka o vašoj lokaciji, a sve kako bi mogli da vam daju uputstva i prijedloge prilikom kasnije upotrebe.

Koristeći GPS i Bluetooth, kao i pristupne tačke Wi-Fi-ja i lokacije mobilnih odašiljača, Apple može da pronađe približnu lokaciju vašeg iPhonea.

Spisak vaših praćenih mjesta ima naziv "Significant locations". Usluga je u potpunosti šifrovana, što osigurava da Apple ne može da dođe do ovih podataka, nego se koriste isključivo između vas (vašeg uređaja) i aplikacije koja je bilježi.

Significant locations možete uključiti ili isključiti u Settings sekciji aplikacije. Evo kako da pregledate i izbrišete spisak svojih značajnih lokacija:

otvorite meni Settings na svom iPhoneu dodirom ikone na početnom ekranu odaberite Privacy dodirnite Location Services dođite do dna spiska aplikacija koje koriste usluge lokacije i odaberite System services pritisnite opciju Significant Locations.

Nakon provjeravanja autentičnosti lozinkom ili Face ID-jem, videćete spisak mesta koja ste nedavno posetili.

Neki korisnici iPhonea poslednjih godina žalili su se na probleme s učitavanjem ove funkcije i prikazom kompletne istorije lokacije, ali u većini slučajeva sve će biti u redu.

Dodirnite jedno od sačuvanih mjesta kako biste videli kartu s lokacijama koje ste nedavno posetili.

Ako želite da izbrišete kompletnu svoju istoriju lokacije, vratite se na Spisak "Significant locations", idite do dna spiska i pritisnite "Clear history".

Da biste isključili Significant locations, pomjerite klizač na vrhu spiska Significant locations, piše Business Insider.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije