Gadgets

Kamere za prepoznavanje lica stižu na ulice

Kamere za prepoznavanje lica stižu na ulice
Foto: Ilustracija | Kamere za prepoznavanje lica stižu na ulice

Britanska policija počeće da koristi kamere za prepoznavanje lica u Londonu, uprkos upozorenjima grupa za zaštitu ljudskih prava i vladine službe za nadzor u toj oblasti zbog narušavanja privatnosti.

Takve kamere su u Londonu prvi put korištene tokom karnevala u četvrti Noting Hil 2016. godine, a cilj njihovog postavljanja je da policija bude upozorena na osobe sa potjernica.

"Tehnologijom za prepoznavanje lica upravljaće obavještajne službe, a biće raspoređene na posebnim lokacijama u gradu", saopštila je danas londonska policija, ističući da je ova novina ključna za borbu protiv nasilja.

U saopštenju se dodaje da će kamere biti jasno označene, kao i da će policajci građanima dijeliti letke, kako bi bili upoznati sa događanjima, prenosi Rojters.

Kamere za prepoznavanje lica već su postavljene u drugim britanskim gradovima i šoping centrima, ali je njihova upotreba izazvala zabrinutost zbog mogućeg narušavanja privatnosti. Protivnici te tehnologije izrazili su sumnje i u njenu preciznost.

Muškarac iz Kardifa tužio je prošle godine policiju Južnog Velsa, navodeći da su njegova ljudska prava prekršena kada su policajci upotrijebili tehnologiju automatskog prepoznavanja lica dok je bio u kupovini.

Sud je presudio da je upotreba tehnologije legalna, ali je grupa za zaštitu građanskih prava Liberti podnijela žalbu na tu odluku.

Evropska unija razmatra zabranu tehnologije prepoznavanja lica na pet godine, dok ne bude pronađen način da se spriječe zloupotrebe.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije