Gadgets

Korisni savjeti za brže punjenje telefona

Korisni savjeti za brže punjenje telefona
Foto: Ilustracija | Korisni savjeti za brže punjenje telefona

Baterija se "crveni" na ispod pet odsto, a vi morate uskoro da izađete iz kuće ili kancelarije?

Ove preporuke pomoći će vam da u što kraćem roku napunite što više vaš pametni telefon.

Isključite ga ili bar isključite ključna podešavanja

Logika je jednostavna: isključen smartfon brže će se puniti nego uključen koji treba struju kako bi pronašao Wi-Fi, pokretao ekran ili locirao GPS.

Ako je isključen baterija nema drugog posla nego da se puni.

Alternativno, stavite smartfon u režim rada u avionu i nemojte ga koristiti dok se ne napuni. Ekran je u pravilu najveći potrošač baterije.

Šta ako čekate važan poziv?

Isključite sve osim mogućnosti telefoniranja i smanjite svjetlinu ekrana na najmanju moguću vrijednost, a suzdržite se od "čačkanja" po ekranu.

Koristite originalni adapter i kabl

Vaš pametni telefon će se vjerovatno napuniti i ako koristite adapter i kabl koji nisu došli s njim u paketu. Ali, ako trebate da ga brzo napunite najbolje rješenje original.

Uz to, obratite pažnju na ampere. Na vašem punjaču vjerovatno piše nešto poput ovog: 5.0V->1A. Jedan amper struje biće dovoljan većini smartfona.

Ako punjač ima više ampera, i dalje ćete moći napuniti telefon, i to brže. Ako ima manje, punjenje će vjerovatno biti sporije. Imajte na umu kako je ovo tek okvirno pravilo.

Koristite utičnicu, ne USB ulaz

Smartfon možete puniti i ako ga spojite na prenosn kompjuter. To je često praktično, ali definitivno je sporije nego kad pametni telefon spojite na utičnicu gradske mreže. Ulazi za USB često mogu da pune sporije nego utičnica jer su ograničeni na pola ampera.

Čak i USB 3.0 ne ide dalje od 0,9 A, ako uspije da dostigne i tu snagu.

Skinite futrole i zaštitne maske, nađite hladno mjesto

Ne morate uvijek uklanjati futrole i zaštitne maske, ali je to preporučljivo kada želite da na brzinu napunite smartfon.

Zašto?

Baterija vašeg smartfona je, po svoj prilici, litijum-jonska. Takve baterije bolje rade ako nisu zagrijane. Ukoliko uklonite futrolu, pomoći ćete proces rashlađivanja.

Iz istog razloga je dobro pronaći i hladnije mjesto za punjenje. Sve zajedno nije previše bitno ako je sobna temperatura ispod 30 stepeni Celzijusa.

(Tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije