Gadgets

Kupke u virtuelnoj stvarnosti, izum Japanskih hotelijera

Kupke u virtuelnoj stvarnosti, izum Japanskih hotelijera
Foto: Arima Hot Springs | Kupke u virtuelnoj stvarnosti, izum Japanskih hotelijera

Kako bi donekle ublažili depresiju i anksioznost uzrokovanu novim virusom korona, vlasnici manjih motela počeli su nuditi virtuelno opuštanje u japanskim toplicama putem YouTube-a.

Naime, pandemija će napraviti veliki udar na turističku sezonu, a situacija nije ništa bolja ni u Japanu gdje su poznate toplice Arima u Hjogou dobile ključ u bravu nakon što je cijela opština početkom mjeseca ušla u vanredno stanje. Prema izvještaju Mainichi Simbuna, grupa vlasnika u svoju je pounudu ubacila snimke toplica na YouTube koje je moguće gledati u virtuelnoj stvarnosti.

“Termalni izvori u Japanu mogu pomoći pri liječenju ljudi u karanteni širom svijeta. Na ovaj način možemo, bar malo, pomoći smanjiti infekciju i patnju uzrokovanu novim virusom korona”, objavila je grupa hotelijera. Projekat trenutno nudi videe iz pet tradicionalnih japanskih gostionica, uključujući Arima Sansoh Goshobessho, Takayamasou Hanano, Taketoritei Maruyama, Tocen Goshoboh i Motoyu Ryuusenkaku.

Ideja kod ovakvih turneja je koristiti kacige poput Daydream Viewa za sigurno uranjanje u dobru staru kadu koju (vjerojatno) imate u kupatilu. Takođe se naglašava da valja pripaziti kako se ne biste okliznuli ili se, riječima autora, slučajno ne utopili. The Vergeov autor koji je isprobao iskustvo tvrdi da je cijela stvar bizarna, no i dalje neobično opuštajuća. Snimke su, naime, vrlo kvalitetne te uz adekvatnu muziku zaista pomažu pri opuštanju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije