Gadgets

Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima

Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima
Foto: Flickr | Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima

Američki milijarder Ilon Mask najavio je da očekuje da će klinička ispitivanja bežičnog moždanog čipa, koji je razvila njegova kompanija "Neuralink", početi na ljudima za pola godine, nakon što su ranije postavljeni rokovi istekli.

Kompanija "Neuralink” kreira moždane čipove koji su zamišljeni tako da omoguće ljudima sa paralizom da povrate motorne funkcije. Takođe, predviđeno je i da liječe bolesti mozga poput Parkinsonove, Alchajmerove bolesti i demencije. 

Inače, neurotehnološka kompanija u januaru je raspisala konkurs za radnike koji će sprovoditi klinička ispitivanja moždanog čipa na ljudima, još tada vjerujući da će dobiti odobrenje regulatorne agencije.

Dok je čekala dozvole za testove na ljudima, kompanija je posljednjih godina sprovela niz eksperimenata na životinjama.

"Zeleno svijetlo" za humano testiranje izdaje Uprava za hranu i lijekove (FDA) SAD, prenosi "Rojters".

Tokom obraćanja u sjedištu "Neuralinka", na tročasovnoj prezentaciji, Mask je izjavio da je namjera "da budu izuzetno pažljivi i sigurni da će sve dobro funkcionisati prije nego što se uređaj ubaci u tijelo čovjeka".

"Smatram da smo većinu naše dokumentacije predali Upravi za hranu i lijekove, i vjerovatno bi za oko šest mjeseci trebalo da dobijemo dozvolu kako bismo testirali čip na ljudima”, rekao je Mask.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije