Gadgets

Maska za lice koja prevodi govor na strane jezike

Maska za lice koja prevodi govor na strane jezike
Foto: N.N. | Maska za lice koja prevodi govor na strane jezike
N.N.

TOKIO - Maske za lice uskoro neće služiti samo za zaštitu od virusa, već i za obavljanje telefonskih poziva, ali i kao prevodioci. Na razvoju jedne takve maske upravo radi japanska kompanija "Donut Robotics".

Pandemija korona virusa promijenila je mnoge naše navike, ali i modne trendove. Sada sve više ljudi traga za interesantno dizajniranim maskama i uklapa njihove boje sa svojom odjećom. Pojedini proizvođači u proteklih nekoliko mjeseci radili su i na razvoju providne maske, kako bi se vidjelo lice njenih korisnika, kao i biorazgradive maske, namijenjene očuvanju životne sredine. Najnoviji trend na tržištu ide još dalje od toga - od maske pravi ličnog prevodioca.

Da, dobro ste pročitali. C-maska japanske kompanije "Donut Robotics" je povezana s pametnim telefonom preko blutut konekcije. Pomoću te tehnologije ona može da prevodi upravo izgovorene riječi. C-maska takođe nudi mogućnost snimanja, pa i transkribovanja razgovora. Ipak, nemojte se prerano radovati. Ona trenutno može da prevodi samo japanski na osam jezika: engleski, kineski, francuski, korejski, tajlandski, indonežanski, španski i vijetnamski.

To, pak, nisu njene jedine funkcije. Preko ove maske je moguće i obavljati telefonske pozive. Onda se može koristiti i u razgovoru uživo jer omogućava razgovjetniji izgovor, koji je trenutno mnogim nosiocima maski problematičan.

Mana C-maske je što ne štiti od zaraze pa se preporučuje njeno nošenje preko obične zaštitne maske.

Očekuje se da će se naći u prodaji od septembra ove godine.

(BiF)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije