Gadgets

Mehanička životinja kao čovjekov najbolji prijatelj

Mehanička životinja kao čovjekov najbolji prijatelj
Foto: N.N. | Mehanička životinja kao čovjekov najbolji prijatelj

​Mnogo je onih koji nemaju uslova i novca za prave kućne ljubimce, a ni za robote kao što je poznati Aibo. To ipak ne znači da će ostati sami budući da je kompanija Zoetic AI kreirala robota Kiki koji košta 1.499 dolara, što je nešto povoljnije od drugih robota sa sličnom namjenom.

Dok je Aibo konstruisan tako da se ponaša kao štene, te da se kreće po prostoriji, Kiki je desktop robot koji ne traži mnogo prostora. To ne znači da je robot potpuno statičan, jer može da rotira glavu i torzo kako bi pratio ono što želi da vidi i čuje, Visok je nešto preko 25 cantimetara, a vidi zahvaljujući kameri koja je smještena tamo gdje bi trebalo da bude njuška, te čuje zahvaljujući skupu mikrofona.

Iako može da artikuliše pojedine riječi, Kiki najviše komunicira uz pomoć očiju koje mijenjaju boju u odnosu na raspoloženja, koja se kreću od bjesa i straha do iznenađenja i zadovoljstva. Mali robot nije povezan ni na jednu aplikaciju, budući da kreatori vjeruju da se tako najbolje čuva privatnost korisnika, te mu je internet konekcija potrebna samo kada dobija ažuriranja softvera. Svi podaci koji se čuvaju u robotu se enkriptuju, tako da niko ne može da ih protumači čak i ako robot dospije u pogrešne ruke.

Ono što Kiki stvarno odvaja od drugih kućnih robota jeste „veliki mozak“. Kada ga korisnik dobije robot je poput bebe, te vremenom uči i saznaje o svom vlasniku, i potpuno mu se prilagođava. Robota izdvaja i to što je „besmrtan“, pa će korisnik lako moći da ga vrati i u slučaju nekog kvara, budući da kompanija čuva „kopiju ličnosti“ mehaničkog ljubimca, i može da ga ponovo oživi tako što sačuvane podatke kopira u novo tijelo.

(Engadget)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije