Gadgets

Meta predstavila nove proizvode na bazi AI

Meta predstavila nove proizvode na bazi AI
Foto: Tanjug/AP | Meta predstavila nove proizvode na bazi AI

Izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg predstavio je njene nove proizvode na bazi vještačke inteligencije (AI), a među kojima su četbotovi koji kreiraju realistične slike, pametne naočare i ažurirane slušalice za virtuelnu stvarnost.

Zakerberg je na konferenciji Meta konekt (Meta Connect) opisao ove proizvode kao "spoj virtuelnih i stvarnih svijetova", prenosi Rojters.

On je istakao da Meta nudi kako proizvode po niskoj cijeni, tako i besplatno korišćenje AI koje može da postane dio dnevne rutine korisnika. 

Šef kompanije iz Menlo Parka je najavio da će isporuke Metinin Rej Ban pametnih naočara nove generacije započeti 17. oktobra, a njihova cijena će biti 299 dolara.

U ovaj uređaj će biti ugrađen AI asistent, a naočare će moći da uživo prenose sve što korisnik vidi na Fejsbuk i Instagram, što predstavlja napredak u odnosu na prethodnu generaciju ovih naočara koja je mogla "samo" da snima fotografije. 

Isporuka najnovijih Metinih Kvest (Quest) slušalica za virtuelnu stvarnost će početi 10. oktobra, navedeno je na konferenciji.

"Naše inovacije su ponekad takve da objavimo nešto što nikada nije viđeno, ali ponekad uzmemo nešto što je sjajno, ali veoma skupo, i napravimo od toga proizvod koji može da bude pristupačan svima ili čak besplatan",  istakao je Zakerberg. 

U ovu vrstu proizvoda spada i četbot pod nazivom Meta AI koji može da generiše ne samo tekstualne odgovore, već i realistične slike.

Kada sljedeće godine bude ažuriran softver Meta AI, ovaj četbot će moći da identifikuje mjesta i predmete koje vide ljudi, kao i da prevodi sa raznih jezika, oslanjajući se na veliki jezički model Llama 2.

Meta je takođe najavila izgradnju platforme na kojoj će programeri i obični korisnici moći da stvaraju sopstvene AI botove koji će imati profile na Fejbuku i Instagramu i pojavljivati se kao avatari u metaverzumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije