Gadgets

Microsoft planira da Xbox igre budu dostupne na više platformi

Microsoft planira da Xbox igre budu dostupne na više platformi
Foto: Pixabay | Microsoft planira da Xbox igre budu dostupne na više platformi

U nastojanju da proširi svoje poslovanje vezano za Xbox, Microsoft razmatra značajne promjene u svojoj strategiji distribucije igara. Prema izvorima upoznatim sa planovima kompanije, nekoliko ekskluzivnih Xbox igara moglo bi uskoro da se pojavi na konzolama koje su tradicionalno konkurencija, kao što su PlayStation 5 i Nintendo Switch.

Igre kao što su Hi-Fi Rush i Pentiment biće prve koje će se lansirati na konkurentskim konzolama, dok se očekuje da će se Sea of Thieves, zajedno sa ostalim naslovima prvih strana, pridružiti ovom trendu kasnije tokom godine. Ovaj potez predstavlja značajan odmak od dosadašnje prakse i nagoveštava Microsoftovu želju da svoje igre učini dostupnim širem krugu igrača.

Pored toga, kompanija je "pretekla" Windows po prihodima u svojoj cjelokupnoj gejming diviziji, zahvaljujući akviziciji Activision Blizzard-a. Međutim, usporavanje rasta pretplata na Xbox Game Pass i odlaganje ključnih ekskluzivnih naslova, kao što su Starfield i Redfall, izazvalo je zabrinutost i navelo Microsoft na razmatranje novih strategija za rast.

U maju 2022. godine, Microsoft je imao ambiciozan cilj da do 2030. godine dostigne 100 miliona pretplatnika na Xbox Game Pass. Međutim, uprkos rastu pretplatnika sa 18 miliona u 2021. na 25 miliona, rast usluge je počeo da stagnira, delimično zbog nedostatka novih ekskluzivnih igara.

Za Microsoft, fokusiranje na PC Game Pass i istraživanje novih mogućnosti za prihod od igara, posebno na mobilnim platformama, postalo je ključno. Uključivanje igara na više platformi moglo bi biti od vitalnog značaja za ostvarivanje ovih ciljeva, iako to sa sobom nosi određene rizike.

Osim toga, postoje spekulacije o Microsoftovim planovima za budući hardver, uključujući potencijalnu Xbox ručnu konzolu. Ovi planovi ukazuju na to da Microsoft, uprkos otvaranju svojih igara za konkurentske platforme, ne planira da se povuče iz hardverskog segmenta igračke industrije.

Promena strategije Microsofta u pogledu Xbox igara na više platformi otvara nova pitanja o budućnosti Xbox konzola. Ako igre budu dostupne na različitim platformama, uključujući PC, oblak, Nintendo Switch i PS5, postavlja se pitanje šta će motivisati igrače da izaberu Xbox. Odgovor na ovo pitanje mogao bi biti ključan za Microsoftovu strategiju u budućnosti, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije