Gadgets

Mobilna aplikacija protiv neželjenje trudnoće odobrena u SAD

Mobilna aplikacija protiv neželjenje trudnoće odobrena u SAD
Foto: N.N. | Mobilna aplikacija protiv neželjenje trudnoće odobrena u SAD
Tanjug

Mobilna aplikacija za zaštitu od neželjenog začeća, "Prirodni ciklus", postala je ovog mjeseca prvo digitalno kontraceptivno sredstvo koje je dobilo dozvolu američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za reklamiranje.

Kako objašnjava agencija AP, ovaj izum funkcioniše tako što žene unose podatke o tjelesnoj temperaturi i prate svoj mjesečni ciklus na aplikaciji, koja koristi algoritam da utvrdi kada su im plodni dani u mjesecu i kada treba da se uzdrže od polnog odnosa bez zaštite, odnosno kada treba da koriste zaštitu.

To je u suštini oblik takozvane kontracepcije ritma, ili metoda kalendara.

Švedski startap koji je izradio aplikaciju, kaže da je ona efikasna i omogućava ženama da izbjegnu neželjene efekte uobičajene prilikom korišćenja drugih metoda zaštite, kao što su pilule za kontrolu rađanja.

Međutim, izvještaji o neželjenim trudnoćama i istrage vlasti u dvjema evropskim zemljama gdje je aplikacija dobila sertifikat EU 2017. godine, pokrenuli su pitanja u krugovima nadležnim za zdravsteni nadzor da li se aplikacija može reklamirati kao kontracepctivno sredstvo.

Aplikacija "Prirodni ciklus" ima više od 900.000 korisnika, a taj brzi rast za regulatore predstavlja povećani rizik i zabrinjava zdravstvene radnike koji se hvataju u koštac sa posljedicama brzorastućeg tržišta mobilnih i digitalnih aplikacija za zdravlje.

"Aplikacije su nevjerovatno popularne i nema ničeg suštinski lošeg u korišćenju hi-teć rešenja kao podrške našem zdravlju", izjavio je Beki Barbidž, zamjenik izvršnog direktora britanskog Udruženja za planiranje porodice.

Međutim, kako je naveo, "zdravstvene mobilne aplikacije su istovremeno prilično neregulisana oblast, tako da se teško mogu odvojiti dobre, odnosno aplikacije zasnovane na dokazima i istraživanjima, od onih loših i nepouzdanih".

Ipak, odobrenje FDA znači da se "Prirodni ciklus" može reklamirati kao mobilno kontraceptivno sredstvo, što tom "proizvodu" daje prednost na tržištu mobilnih medicinskih aplikacija, koje će do 2025. godine porasti na 11,2 milijarde dolara sa nivoa od 1,4 milijarde dolara iz 2016. godine, navodi kompanijha BIS Riserč.

Proizvođač "Prirodnog ciklusa" priznaje da aplikacija nije 100-procentno učinkovita i da neke žene ipak zatrudne iako se do perfekcije pridržavaju uputstava za njeno korišćenje, dodaje AP.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije