Gadgets

Pratite nas na Google news

Najbolji smartfon iz Alcatela

Najbolji smartfon iz Alcatela
Foto: pcpress | Najbolji smartfon iz Alcatela
N.N.

Danas svi proizvođači žele udio u svim tržišnim kategorijama, a nije lako takmičiti se s velikim igračima. Zato su brendovi kao što je Alcatel naprosto prinuđeni da izvlače asove iz rukava. Alcatel 3 je upravo takav uređaj!

Alcatel 3 je dostupan u verzijama sa 3/32 GB, odnosno 4/32 GB, i one se po cijeni razlikuju za samo petnaestak evra. Pošto u ovoj kategoriji svaki evro znači, testirali smo nominalno slabiju varijantu. Drago nam je što možemo da kažemo kako je ovo vjerovatno najbolji telefon koji je Alcatel ikada napravio - ako ne u apsolutnom smislu, sigurno u odnosu cijena - mogućnosti.

Uređaj je veoma dopadljiv, a na poleđini je prisutan gradijent efekat, s preplitanjem crne i tamnoplave boje. Ne samo da ga to čini jednim od najljepših telefona u klasi, već je i među najkompaktnijima, sa dijagonalom ekrana 5,94 inča, koja, zahvaljujući odnosu stranica od čak 19,5:9, rezultuje kompaktnim telefonom kojim se veoma lako upravlja jednom rukom. Ekran je IPS tipa, vuče ka hladnijem spektru boja, odlikuje se rezolucijom 1.560 × 720 piksela i prekriven je Asahi Dragontrail staklom s prednje strane, dok je poleđina izrađena od plastike, baš kao i kod konkurenata. Na poleđini postoji i skener otiska prsta.

Baterija kapaciteta 3.500 mAh je veliki adut Alcatela 3. Pruža odličnu autonomiju i lako će izdržati čitav dan maltretiranja, a štedljivijim korisnicima potrajaće i dva dana. Telefon stiže s punjačem snage svega 5 W, pa treba podosta vremena da dopunite telefon putem microUSB konektora. Tu su još 3,5‑mm audio-konektor i podrška za FM radio.

Hardver nas je iznenadio, budući da se Alcatel od MediaTeka okrenuo ka Snapdragonu. Tako" trojka" koristi osmojezgarni Snapdragon 439 čipset, koji radi u kombinaciji 2 × 2 GHz + 6 ×1 ,45 GHz. Alcatel sada može da izađe na crtu svim cjenovnim konkurentima. Prostora za skladištenje ima 32 GB, što možete da proširite putem memorijske kartice kapaciteta do 128 GB, koja koristi jedan slot hibridnog Dual SIM podnožja. Količinu RAM‑a birate sami, a mi smo veoma zadovoljni radom telefona sa 3 GB memorije. Alcatel 3 dolazi sa starijim Android 8.1 Oreo sistemom, mada je diskutabilno da li na telefonima niže klase nedostaju neke od novijih karakteristika. Alcatelov korisnički interfejs je unaprijeđen i dosta rasterećen, pa sve radi veoma dobro i brzo. Osim skenera otiska prstiju, Alcatel 3 podržava Face Key, funkciju, koja raspoznaje osobu u 30 stepeni prostornog ugla zahvaljujući 106 tačaka i otključava telefon za pola sekunde.

Kamere su korektne - senzori rezolucije 13 Mp i 5 Mp pozadi, odnosno 8 Mp sprijeda, donose pristojne snimke. Korišten je nešto stariji (i sporiji) autofokus, pa proces snimanja traje nešto duže nego što bismo željeli. Alcatel je implementirao i svojevrsni AI s prepoznavanjem 21 scene, uključujući tu i režim noćnog snimanja. Sve u svemu, kamera je u prosjeku svoje kategorije, što je sasvim dovoljno da konstatujemo da je Alcatel 3 dobar izbor u klasi. Ponuda je ogromna i izbor je na vama, ali sasvim sigurno nećete pogriješiti ukoliko se opredijelite za novu "trojku". Samo obratite pažnju na to da smo testirali Alcatel 3 bez sufiksa, ali postoje i modeli 3X, 3L, 3V i druge varijante.

(pcpress.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije