Gadgets

Najveći hard disk na svijetu kapaciteta nevjerovatnih 20TB

Najveći hard disk na svijetu kapaciteta nevjerovatnih 20TB
Foto: pixabay.com | Najveći hard disk na svijetu - monstruoznih 20TB kapaciteta

Nije važno za šta koristite računar, odnosno da li ste manje ili više zahtjevan korisnik - nikada nije na odmet imati koji gigabajt "u rezervi". Neki probleme nedostatka prostora za skladištenje rješavaju tako što stalno brišu nepotrebne datoteke, neki koriste "cloud" ili spoljni hard disk, ali kompanija Seagate ima novo rješenje.

Naime, priprema se hard disk koji bi trebalo da bude predstavljen u decembru. Ovaj uređaj je još ranije najavljivan (čak i prošle godine se o njemu govorilo), ali čini se da će sada konačno da ugleda svjetlost dana, prenosi B92.

Ovo će biti prvi hard disk koji koristi posebnu tehnologiju za skladištenje podataka - HAMR (heat-assisted magnetic recording), a imaće kapacitet od neverovatnih 20 TB.

Kako radi HAMR tehnologija?

Privremeno se zagriju materijali od kojih su diskovi napravljeni, pa su tako više podložni magnetnom mehanizmu. Tako je zapisivanje podataka još lakše, odnosno više podataka može da stane na disk, što rezultira i većim kapacitetom.

Pored ovog hard diska, postoje glasine da će se u isto vrijeme pojaviti i neki drugi, sa još većim kapacitetima.

Nisu poznati  nikakvi posebni detalji, ali od procurjelih podataka može se naslutiti kako će ovi hard diskovi da troše manje od 12W struje, kao i to da će vjerovatno da zapisuju i čitaju podatke brzinom koja je veća od 261 MB/s, prenosi Tech Radar.

U video-snimku ispod možete da pogledate nešto više o samoj HAMR tehnologiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije