Gadgets

Pratite nas na Google news

Nakit koji blokira tehnologiju za prepoznavanje lica

Nakit koji blokira tehnologiju za prepoznavanje lica
Foto: N.N. | Nakit koji blokira tehnologiju za prepoznavanje lica
N.N.

Kao se tehnologija za prepoznavanje lica razvija, tako osjećaj nesigurnosti kod građana raste, a posebno u onim oblastima gdje se ovakav način identifikacije već primjenjuje.

Poznato je da svaka neprijatnost traži rješenje, te je dizajnerka Ewa Nowak ponudila svoje, koje bi trebalo da eliminiše strah od toga da bi neka nasumična kamera na ulici mogla da u nekoliko sekundi pročita identitet pojedinca ili pojedinke koji na licu nemaju odgovarajući komad nakita.

Naime, radi se o ogrlici koja se nosi preko lica, te tu već nastaje prvi problem, budući da najveći broj građana ne želi pažnju koju bi dobili tokom nošenja takve vrste zaštite. Kreatorka ipak tvrdi da ogrlica uspešno blokira tehnologiju za prepoznavanje lica, a uz pomoć dva zlatna kruga koji vise sa obraza, te površine koja podseća na pravougaonik i koja se postavlja na sredinu čela. Teško je da će bilo ko odlučiti da ovaj nakit nosi svakog dana, bar dok tehnologija za prepoznavanje lica ne počne da predstavlja veću opasnost, ali se svakako radi o egzotičnom rješenju koje nije prošlo nezapaženo.

Umjetnica je, istina, istakla da se najpre radi o umjetničkom djelu, a tek poslije o sredstvu za borbu protiv identifikacije na koju se ne pristaje, pa najvjerovatnije zbog toga nema informacija o tome da li je i kada ogrlica testirana, i koliko se uspešno bori protiv prepoznavanja lica onoga sa čijih obraza vise zlatni krugovi.

(Ubergizmo)

Najčitanije