Gadgets

Nakon tastature, sad i problem sa ekranom i baterijom MacBooka Pro

Nakon tastature, sad i problem sa ekranom i baterijom MacBooka Pro
Foto: YouTube | Nakon tastature, sad i problem sa ekranom i baterijom MacBooka Pro

Nakon afere sa tastaturom koja se brzo kvarila, čuveni MacBook Pro iz 2016. godine je sada na tapetu zbog problema sa ekranom. Kako stvari stoje, ne piše im se dobro.

Nakon kontroverzi sa tastaturom na MacBook Pro računarima, Apple je počeo da dobija tužbe od korisnika koji imaju probleme sa ekranom istog tog računara. Naime, kabl koji povezuje kućište i ekran je toliko osetljiv, da se od otvaranja i zatvaranja pohaba i korisnici dobijaju tamne fleke na ekranu ili cijeli ekrani prestaju da rade. Napominjemo da se radi o najvišoj klasi Apple laptopova.

Sve ovo se dešava nedugo nakon podizanja kolektivne tužbe protiv Apple zbog tastature na tim istim MacBook Pro računarima prodavanim u periodu od 2016. do 2019. godine. Naime, zamijenjena tanka tastatura sa takozvanim "leptir" tasterimaprestaje da radi čak i kada se sićušne čestice prašine zavuku ispod njih. Prašina čini da se tasteri ne vraćaju nazad kad su pritisnuti, ne registruju pritisak ili registruju nekoliko pritisaka iako ste vi pritisli taster samo jednom. Kako je skupljanje prašine ispod tastera neminovna pojava, koja se dešava kod svih prenosnih računara i tasteri se prave tako da su otporni na njih, Apple ovaj problem nije riješio, da bi početkom prošle godine potpuno odbacio ovaj dizajn tastera.

Međutim, tu muke giganta iz Kupertina tek počinju, jer je već nekoliko korisnika podnijelo žalbu zbog problema sa ekranima. Sudija zadužena za slučaj je donijela odluku da tužba ima osnova i da je Apple trebao da zna da će do ovakvih problema doći, ali je uprkos tome nastavio da prodaje defektne računare.

Apple je javno priznao postojanje problema krajem 2018. godine, kada je ubacio novi, malo duži kabl, koji navodno rešava problem. Apple je takođe omogućio svoj besplatni program popravke za korisnike koji su imali ovaj problem, ali tek nakon peticije koju je potpisalo čak 15.000 korisnika i prozivke u medijima. Ni to nije kraj za vlasnike MacBook Pro laptopova, jer je i nekoliko korisnika prijavilo probleme sa baterijom koja u jednom trenutku prestaje da se puni. Apple je ovo riješio otvaranjem programa besplatne zamjene baterije za sve korisnike sa ovim problemom.

Iako problem sa kablom ekrana još uvijek nije došao do kolektivne tužbe, već se za sad radi samo o jednom korisniku, čak devet njih se javilo sa istim problemom, a sada kada je ovaj problem potvrđen, velika je šansa da će more ljudi krenuti da se javlja.

(Mondo.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije