Gadgets

Naočare koje blokiraju prikaz sa ekrana

Naočare koje blokiraju prikaz sa ekrana
Foto: N.N. | Naočare koje blokiraju prikaz sa ekrana

Digitalni ekrani su svuda oko nas. Dok sjedimo za računarom, moramo da gledamo u njih, ali ne i kada se nalazimo na ulici ili u kolima.

Reklamne poruke koje nas zasipaju sa mnogobrojnih ekrana postavljenih na ulici, dok se šetamo ili dok vozimo automobil, samo smetaju i, nerjetko iritiraju.

Rješenje ovog problema dolazi sa neočekivane strane – u vidu naočara za sunce. IRL Glasses, jedan od KickStarter projekata, obezbjeđuju zaštitu od sunca, ali i zacrnjuju ekran kada pogledate u njega. Inspirisane su naučno-fantastičnim filmom iz 1988. godine, „They Live“.

Naočare koriste horizontalnu polarizaciju za blokiranje svjetla sa LCD i OLED ekrana, a blokiraju i UV svjetlost. Napravljene su u retro dizajnu koji asocira na 80-te godine prošlog vijeka.

Trenutno se nalaze u beta fazi razvoja. Sposobne su da blokiraju prikaz sa LCD i LED ekrana na najvećem broju TV prijemnika i monitora, ali ne rade kada su u pitanju pametni telefoni ili digitalni bilbordi.

Ukoliko ovaj KickStarter projekat bude uspješan (a sve govori da hoće), plan je da naočare budu u prodaji u aprilu sljedeće godine, po cijeni od 79 USD.

(PC/Cnet)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije