Gadgets

Napravio kolekciju od 1.000 starih telefona

Napravio kolekciju od 1.000 starih telefona
Foto: Anadolija | Napravio kolekciju od 1.000 starih telefona
Anadolija

Sahabetin Ozčelik, koji radi kao serviser telefona u turskom Vanu, u 20 godina napravio je kolekciju sa hiljadu mobilnih telefona.

Prije četiri godine se preselio iz Juksekove, u Hakariju u centar grada i tamo popravlja mobilne telefone.

Kako je rekao, odlučio je da skuplja stare modele telefona koje popravlja oko 20 godina.

U tom periodu lopovi, koji su ušli u njegovu kuću, ukrali su 700 od 1.700 mobilnih telefona različitih modela koje je Ozčelik prikupio tokom svog rada.

Ozčelik, koji preostale mobilne telefone izlaže u sobi svoje kuće, pažljivo se brine o telefonima koji su se prodali u hiljade primjeraka u vrijeme njihove proizvodnje.

On je rekao da se ovim poslom počeo baviti prije 20 godina. Zanimali su ga telefoni i tada je počeo skupljati stare modele.

Podsjetio je da se stari modeli telefona više ne proizvode zbog stalnog razvoja novih modela telefona.

"Nakon nekog vremena odlučio sam napraviti kolekciju misleći da ljudi neće moći pronaći ove telefone. Imam telefone koje sam upravo kupio i popravio. Držim ih u svojoj kući. Svi telefoni rade. Baterije takođe, još uvijek rade. Imao sam 1.700 telefona, ukrali su 700", ispričao je Ozčelik.

Istakao je da su svi telefoni vrlo rijetki i imaju veliku vrijednost.

"I ranije su davali razne ponude, ali ja nisam dao svoju kolekciju. Namjestio sam sobu u svojoj kući posebno za telefone. Povremeno mi je teško da se brinem", dodao je Ozčelik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije