Gadgets

Nintendo proslavio 129. rođendan

Nintendo proslavio 129. rođendan
Foto: N.N. | Nintendo proslavio 129. rođendan
N.N.

Kada pomislimo na legendarni Nintendo danas, pomislimo na modernu kompaniju koja se uvijek trudi da donese neke novine i inovativne stvari u svijet konzola i video-igara, ali malo kome padne na pamet koliko dugu tradiciju zapravo ima ova kompanija, daleko, daleko dužu nego što je to istorija industrije video-igara.

Ova kompanija je, vjerovali ili ne, osnovana 23. septembra 1889. godine, prije nevjerovatnih 129. godina. Osnovao ju je Fusajiro Jamauči, japanski preduzetnik koji je u vrijeme kada je japanska vlada zabranila karte za igranje zbog kockanja, otvorio radnju Nintendo Koppai, koja je prodavala specijalne Hanafuda karte koje jedine nisu bile zabranjene od strane japanske vlade, pa je prodavnica vidjela ogroman uspjeh i biznis je vrlo brzo proširen na još jednu prodavnicu u Osaki.

Posao je naslijedio njegov zet 1929. godine, i kompanija se bavila svojim originalnim poslom sa kartama od 1856. godine. Ime kompanije grubo se prevodi kao "Ostavite sreću nebesima".

Negdje oko 1963. godine, praunuk osnivača Hiroši Jamauči, je uvidio da u poslu sa kartama nema rasta biznisa, pa je riješio da poslovanje proširi na druge sfere, te je tako Nintendo jedno vrijeme imao taksi službu, TV mrežu, prehrambenu kompaniju, pa čak i lanac "ljubavnih" hotela, čiju ulogu vjerovatno možete da zamislite. Ipak, svi ti poslovi su u manjem ili većem obimu propali, pa je krajem tog perioda Nintendo upao u jednu od najvećih kriza u svojoj istoriji, kada su im akcije nevjerovatno propale i izgubile na vrijednosti.

Nintendo kakvog danas znamo je nastao 70-ih godina, najpre su 1974. godine počeli da uvoze i prodaju konzolu Magnavox Odyssey, a zatim su po prvi put u istoriji napravili svoju konzolu - Color TV-Game iz 1977. godine. U isto vrijeme kada se legendarni Mijamoto pridružio kompaniji i njegov prvi zadatak je bio upravo da dizajnira vizuelni izgled ove konzole, koji možete vidjeti ispod.

Od tog trenutka ostalo je svima nama poznata istorija, u 1979. godini dizajnirana je ručna konzola Game & Watch, zatim 1983. Famicom i onda 1985. legendarni NES i Super Mario Bros, kada Nintendo ulazi u savremenu eru koja je proslavila kompaniju širom svijeta. Nintendo je danas kompanija bez koje ne možemo ni da zamislimo svijet video-igara, i koja je zaslužna za mnoge ključne momente u ovoj industriji koju svi volimo i na tome smo im vječito zahvalni.

(NN/play.co.rs)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije