Gadgets

Noćna mora za sve korisnike pametnih uređaja

Noćna mora za sve korisnike pametnih uređaja
Foto: N.N. | Noćna mora za sve korisnike pametnih uređaja

Bez ikakvog znanja stanara, pametni zvučnik počeo je snimati njihov razgovor i snimku poslao osobi s liste kontakata

Okruženi smo sa sve više pametnih uređaja povezanih s internetom te je sve veće opasnost da bi neko mogao hakovati te uređaje i prisluškivati njihove vlasnike.

Međutim, slučaj jednog američkog bračnog para iz Portlanda pokazao je kako za prisluškivanje nisu potrebni hakeri, već Amazonov pametni zvučnik Echo i glasovni asistent Alexa.

Nedugo nakon razgovora koji su vodili u četiri zida svoje kuće, ovaj je par nazvao njihov prijatelj i poručio im da odmah isključe sve uređaje povezane s internetom jer ih jedan od tih uređaja snima te je on dobio snimku tog njihovog privatnog razgovora.

Muškarac i žena ostali su u potpunom šoku te se ispostavilo da je glavni krivac za ovaj problem Amazonov pametni zvučnik Echo i asistent Alexa.

Naime, Amazon je nedavno uveo opciju slanja glasovnih poruka putem pametnih zvučnika te je ovaj par (nesvjesno) aktivirao Echo zvučnik i slučajno "naredio" Alexi snimanje glasovne poruke i njeno slanje osobi s liste kontakata.

 On toga, dakle, nisu bili svjesni, a zvučnik je snimio njihov razgovor i poslao ga kontaktu iz adresara.

Šokirani par o ovom je obavijestio i Amazon – Bezosova kompanija provela je istragu te su zaključili kako je riječ o vrlo rijetkom događaju te su obećali poduzeti sve što mogu kako se slične stvari više ne bi događale i drugim ljudima.

Splet okolnosti i pogrešna interpretacija razgovora

Naime, zvučnik Echo "probudio" se jer je u razgovoru u pozadini prepoznao riječ Alexa, nakon čega je par u razgovoru spomenuo kako bi trebalo poslati poruku (pri tome, naravno, nisu mislili da bi Alexa trebala poslati poruku) – Echo je upitao kome treba poslati poruku, a kada su muž i žena u razgovoru spomenuli jedno ime s liste kontakata, Amazonov glasovni asistent ponovno je spomenuo treba li poruku poslati toj osobi te je iz razgovora ovog para shvatio da može.

Ovo nije prvi put da Alexa razgovore između ukućana prepoznaje kao naredbe upućene njoj, no u ovom slučaju glasovni asistent je pogriješio više puta, a u razgovoru za medije par je rekao kako su Amazonovi uređaji ugrozili njihovu privatnost te da nema šanse da ikada više aktiviraju Echo zvučnike.

Ne treba niti spominjati koliko su ovakve situacije opasne – Echo zvučnici i Alexa sve su popularniji i koriste ih milioni  ljudi, no osim što glasovni asistent pomaže u obavljanju svakodnevnih stvari, čini se kako može i prisluškivati korisnike i te snimljene razgovore slati drugim ljudima, što je jedan od najgorih mogućih scenarija kada je u pitanju kršenje privatnosti korisnika.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije