Gadgets

Odmah izbrišite ove aplikacije ako ih imate na telefonu

Odmah izbrišite ove aplikacije ako ih imate na telefonu
Foto: Jan Vašek/Pixabay | Odmah izbrišite ove aplikacije ako ih imate na telefonu
N.N.

Otkriven je veliki broj aplikacija koje su korišćene u kampanji za varanje korisnika preko SMS poruka.

Avast je sproveo istragu, tokom koje je otkriveno da je 151 aplikacija bilo u vezi sa UltimaSMS kampanjom za prevaru korisnika. Prva među ovim aplikacijama je Ultima Keyboard 3D Pro, po kojoj je kampanja i dobila ime.

Ukupno, korisnici su ove maliciozne aplikacije preuzeli više od 10,5 miliona puta u više od 80 zemalja.

Kompletnu listu uklonjenih aplikacija možete pronaći ovdje.

Googl je već zabranio svaku od ovih aplikacija u svojoj Plej prodavnici. Naravno, kompanija nema mogućnost da ih izbriše sa uređaja korisnika, pa se preporučuje da ih korisnici odmah uklone.

Aplikacije su bile preprušene u prilagođene tastature, skenere QR kodova, programe za obradu fotografija i videa, filtere za kamere, igre. Aplikacije su mogle da provjeravaju lokaciju uređaja, IMEI i broj telefona, kako bi odredile koji kod i jezik da koriste za slanje poruka za varanje.

Ciljanim korisnicima bi se izmamili privatni detalji, a potom bi im se pojavljivale ponude za pretplatu na premijum SMS servise koji su koštali i do 40 dolara mjesečno.

Googl je u prošlosti već vršio velike čistke svoje Plej prodavnice aplikacija, a uklanjao je programe koji su bili zaraženi Vindouz malverom, adverom i aplikacijama koje prate korisnika.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije