Gadgets

Ogromna kamera na nebu može da špijunira samo vas

Ogromna kamera na nebu može da špijunira samo vas
Foto: Pixnio | Ogromna kamera na nebu može da špijunira samo vas

​Alatke za nadzor napreduju na svim poljima, kako po funkcionalnosti tako i po prisutnosti, ali postavlja se pitanje kako će ovo uticati na privatnost korisnika.

Startap, pod nazivom Albedo Space, kreira satelite u niskoj orbiti koji su u stanju da zumiraju pojedinačne osobe na Zemlji, kako izvještava "New York Times".

Suosnivači kompanije kažu da sateliti neće biti opremljeni tehnologijom prepoznavanja lica za identifikaciju, ali će moći da snimaju ljude - što je ogroman korak naprijed u satelitskom nadzoru. Ali ovo naizgled može da stvori neke dugotrajne strahove od povrede privatnosti.

"Ovo je ogromna kamera na nebu koju svaka vlada može koristiti u bilo kom trenutku bez našeg znanja", rekla je Dženifer Linč, generalni savjetnik "Electronic Frontier" fondacije, za "NYT". "Svakako bi trebalo da budemo zabrinuti".

Dok se neki stručnjaci slažu da bi sateliti mogli da budu od pomoći u nekim scenarijima, zabrinutost za privatnost je ipak jasna. Pomisao na ovakvo sredstvo u rukama vlade koja je zainteresovana za moralnu policiju, na primjer, ili vlasti koje žele da suzbiju proteste, je zastrašujuća.

Uprkos svim prednostima, tehnologija nadzora skoro uvijek ima svoju cijenu. Prema "NYT", Albedo planira da lansira svoj prvi satelit 2025. i na kraju se nada da će kreirati flotu od preko 20 pojedinačnih satelita.

Ako i kada se Albedova vizija ostvari, javnost bi mogla saznati koliko je visoka cijena koju će platiti, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije