Gadgets

Ovi telefoni dominiraju u Kini

Ovi telefoni dominiraju u Kini
Foto: Pixabay/helloolly | Ovi telefoni dominiraju u Kini

Telefoni kompanije iz Kupertina dominiraju po prodajnim rezultatima u Kini.

Tokom jeseni prošle godine Apple je predstavio iPhone 13 seriju, a ona uključuje četiri modela - iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max. Već je u par navrata Apple izlazio u javnost s odličnim rezultatima prodaje ovih telefona, a sada dobijamo izvještaj o prodaji telefona u Kini.

Counterpoint Research objavio je izvještaj u kojem stoji da je Appleov uspon na prvo mjesto u Kini po broju prodatih telefona započeo nedugo nakon predstavljanja iPhone 13 serije.

Apple je od predstavljanja iPhone 13 serije pa do danas, uglavnom, bio vodeći po broju prodatih telefona u Kini, uz povremena svrgavanja s trona od strane Viva, ali u posljednjih šest nedjelja Apple je bio dominantan.

Apple je tokom posljednjih šest nedjelja bio uvjerljivo prvi po broju prodatih telefona u Kini.

Najprodavaniji u Kini tokom prošle godine bio je iPhone 13, koji je činio čak 51 odsto ukupne prodaje iPhone 13 modela u Kini, dok je na drugom mjestu iPhone 13 Pro Max sa 23 procenta. Model iPhone 13 Pro činio je 21 odsto, a iPhone 13 mini svega 5 odsto ukupne prodaje tokom 2021. godine.

Counterpoint Research navodi da Apple ovaj uspjeh može pripisati relativnoj nižoj početnoj cijeni u Kini, kao i novoj kameri i 5G povezivanju. Pored toga, iz agencije navode da ovaj uspjeh Apple može pripisati i problemima s kojima se suočava Huawei, te da je jedini Appleov pravi konkurent na kineskom tržištu do sada bio Huawei, koji se našao u raznim problemima, uzrokovanih američkim sankcijama.

Sljedeći iPhone koji bi Apple trebalo predstavi biće iPhone SE 2022, koji će stići kao nasljednik iPhone SE 2020 modela. I ovaj telefon će svakako privući mnogo kupaca, jer će se raditi o najjeftinijem novom iPhoneu. Telefon bi trebalo da bude predstavljen u trećem ili četvrtom mjesecu ove godine.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije