Gadgets

Ovi telefoni sigurno dobijaju novi Snapdragon 8 Gen 2 čip

Ovi telefoni sigurno dobijaju novi Snapdragon 8 Gen 2 čip
Foto: Twitter | Ovi telefoni sigurno dobijaju novi Snapdragon 8 Gen 2 čip
N.N.

Qualcomm je prije nekoliko dana predstavio svoj novi flegšip čip, koji je namijenjen premijum uređajima koji će stići 2023. godine.

Iako je npr. Vivo već predstavio telefon sa ovim čipom, on je zapravo flegšip za sljedeću godinu. Qualcomm je tokom predstavljanja čipa naveo da će mnoge kompanije predstaviti telefon s ovim procesorom, ali nije naveo o kojim modelima se tačno radi. Ali, evo spiska telefona koji će sigurno stići s ovim čipom.

Snapdragon 8 Gen 2 stigao je kao nasljednik prošlogodišnjeg Snapdragona 8 Gen 1. Radi se o 4nm čipu, čiji fokus je energetska efikasnost. Naravno, tu su i veće brzine, pa je Qualcomm naveo da će novi Kryo CPU trojac donijeti do 35% bolje performanse uz 40% bolju efikasnost, u odnosu na Snapdragon Gen 1.

Tako Kryo Prime radi na 3,2GHz, ali tu su sada četiri jezgra za performanse koja rade na taktu od 2,8GHz. Tu su još tri energetski efikasna jezgra sa taktom od 2,0GHz. Snapdragon 8 Gen 2 donosi i hardverski ubrzani ray tracing, što će svakako značiti gejmerima.

Čip podržava QHD+ ekrane do 144Hz ili 4K ekrane do 60Hz. Takođe, podržava eksterne ekrane do 4K na 60Hz, a omogućeno je i AV1 video dekodiranje – podržani su streamovi do 8K pri 60 fps sa HDR-om.

U nastavku lista telefona/serija koje će sigurno biti isporučene s ovim čipom:

Xiaomi 13 serija;

Samsung Galaxy S23 serija;

OnePlus 11 serija;

Oppo Find X5 serija;

Red Magic 8 Pro;

Motorola X40;

iQOO 11 serija.

Naravno, lista će se sigurno proširiti, ali u ovom trenutku to su telefoni koji će sigurno stići s ovim čipom.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije