Gadgets

Ovo su skrivene mogućnosti koje donosi Appleov novi iOS

Ovo su skrivene mogućnosti koje donosi Appleov novi iOS
Foto: Ilustracija | Ovo su skrivene mogućnosti koje donosi Appleov novi iOS

Vlasnici iPhonea i iPada od utorka mogu instalirati iOS 11 na svoje uređaje kako bi uživali u svim novitetima koje donosi najnovija verzija Appleova operativnog sistema.

Ova prilika da svi u isto vrijeme imamo najnoviji softver je i jedna od najvećih predosti iOS-a u odnosu na Android koji zavisi o proizvođačima i tržištima kako bi objavio novije verzije sofvera. Uglavnom će sve biti isto ili poznato, no iOS 11 donosi i niz promjena, poput novog kontrolnog centra, ali i neke 'skrivene' opcije o kojima se ne priča puno, ali će vam olakšati korištenje telefona.

Snimanje ekrana

Dosad smo morali poslati niz screenshotova ekrana da bi objasnili nekome kako radi neka opcija ili podijelili detalje nekog četa. Screen recording ili snimanje ekrana korisna je opcija kojom možemo snimiti ono što se prikazuje na ekranu i to poslati kao video. Korist ovoga uvidjeli su i programeri, dok neki ističu i negativnu stranu, poput snimanja videa iz Snapchata ili FaceTimea što može imati negativne posljedice. Aktivirate ga odlaskom u Podešavanje-Kontrolni centar-Prilagodi kontrole i dodavanjem Snimanja ekrana na listu.

Hitni SOS

Nova opcija poziva hitnim službama trebala bi vam olakšati snalaženje u nekoj opasnoj situaciji. Stvar radi tako da privremeno onemogući TouchID otključavanje prstom kako vas neko ne bi mogao prisiliti na to. Na ekranu će prikazati i prečaciu za pozivanje hitnih službi kako bi to mogli obaviti jednim potezom prsta, a poruka s lokacijom će se poslati i nekome s vaših hitnih kontakata. Aktivirate ga ako pet puta pritisnete tipku za isključivanje uređaja.

Skener QR koda

QR kodovi se možda i čine da nisu više toliko popularni, ali kad god bi ih trebali skenirati morali smo skidati dodatne aplikacije. Sada je on integriran u kameru koja će prepoznati da se skener nalazi ispred nje i pročitaće što se krije u kodu.

Tipkajte jednom rukom

Vlasnici Plus verzija iPhonea vjerovatno su se često suočili sa situacijom kad je izuzetno nespretno tipkati jednom rukom i uloviti sva slova na ekranu. Appleovo novo rješenje omogućuje vam da smanjite tastaturu i gurnete je u lijevi ili desni ugao ekrana. Možete joj pristupiti klikom na emoji oznaku ili na ikonu globusa i potom na strelicu koja pokazuje lijevo ili desno kako bi prikazali tastaturu na željenoj strani ekrana.

Posebni efekti u porukama

Apple je još u iOS 10 uveo efekte koji omogućuju promjenu izgleda poruka, a sada idu i korak dalje s novim efektima koji omogućuju da se poruka širi kao 'jeka' ili da je vidite kao da je obasjana 'reflektorom'. Isto tako, grupne poruke sada možete i utišati kako bi izbjegli silne notifikacije.

Bolje snimanje screenshota

Kad snimite screenshot na iOS 11 prikazaće se manja verzija onog što je na ekranu i klikom na nju možete je osjeći kako bi spremili važan dio. No, možete dodati i bilješke i otvoriti je u drugoj aplikaciji, a telefon će vas sada pitati i želite li spremiti taj screenshot u memoriju ili ga odmah obrisati.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije