Gadgets

Oznojite se i napunite pametni sat

Oznojite se i napunite pametni sat
Foto: Ilustracija | Oznojite se i napunite pametni sat
N.N.

Tim inženjera sa sjedištem na Kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu razvio je gorive ćelije koje mogu izdvojiti energiju od znoja i na taj način napajati elektroničke uređaje.

Stanice za koje istraživači tvrde da proizvode 10 puta više energije po površini od bilo kojeg postojećeg biogoriva trenutno se testiraju na LED uređajima i Bluetooth radijima. Međutim,  s vremenom bi ove stanice mogle napajati niz različitih nosivih uređaja, poput pametnih satova.

Ovo otkriće najznačajnije bi bilo za tržište nosivih uređaja poput fitness-narukvica i pametnih satova koje ljudi upotrebljavaju u raznim sportskim aktivnostima, poput planinarenja, trčanja i vožnje biciklom, ali istovremeno žele koristiti funkcije automatskog praćenja spavanja bez potrebe za uklanjanjem uređaja noću.

Da bi testirali epidermalne stanice, istraživači su ih povezali na ploču nalik elektronskoj tetovaži i time pokazali kako je naprava mogla puniti LED uređaj pune četiri minute, tj. sve dok je osoba vježbala na sobnom biciklu.

Stanice su opremljene enzimom koji oksidira mliječnu kiselinu u ljudskom znoju kako bi stvorio struju, čime se znoj pretvara u izvor energije, a kružna ploča djeluje kao pretvarač koji osigurava dosljedan izvor napajanja.

Budući da istraživači rade na snažnijim stanicama koje se pune biogorivom, moći će povećati gustoću energije koju proizvodi svaka stanica, čime bi se u budućnosti mogli puniti različiti energetski zahtjevniji uređaji.

Broj nosive tehnologije sve je više u porastu pa je ovo istraživanje od velikog značaja i velik korak naprijed za sve proizvođače, kao i za korisnike pametnih nosivih uređaja.

(NN/zimo.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije