Gadgets

"Pametni pojas nevinosti" za muškarce moguća meta hakera

"Pametni pojas nevinosti" za muškarce moguća meta hakera
Foto: Qiui | "Pametni pojas nevinosti" za muškarce moguća meta hakera

Bezbjednosni propust u pametnom uređaju koji predstavlja neku vrstu elektronskog pojasa nevinosti namijenjenog mušarcima, mogao bi hakerima da omogući da, putem internet veze, daljinski zaključaju uređaj i tako ostave korisnika zarobljenog.

Uređaj nazvan Cellmate (engl. drug iz zatvorske ćelije), proizvod kineske firme Qiui, predstvalja neku vrstu elektronske futrole koja se postavlja preko muških genitalija i fiksira metalnim prestenom oko korijena penisa. Uređaj nema fizički ključ, niti bilo kakvu drugu manuelnu komandu.

Mehanizam za zaključavanja uređaja kontroliše se putem aplikacije za pametni telefon i Bluetooth veze, koji je proizvođač označio kao bezbjednu za korišćenje. Međutim, istraživači koji se bave sajber bezbjednošću su uspjeli da pronađu brojne nedostatke koje uređaj mogu da učine ranjivim od strane hakera.

Budući da uređaj nema fizički način otključavanja, hakeri bi sa udaljenosti, putem te iste Bluetooth veze mogli trajno da zaključaju uređaj, odnosno njegovog korisnika u njemu. U tom slučaju, bila bi neophodna brusilica ili neki sličan alat da bu nesrećnik mogao da bude oslobođen.

Osim ovog ozbiljnog fizičkog problema, uređaj bi mogao hakerima da otkrije i lične podatke korisnika, kao što su ime, telefonski broj, datum rođenja i lokaciju, što bi potom moglo biti iskorišćeno za ucjenjivanje.

Nakon što su britanski istraživači objavili svoje otkriće, oglasio se i proizvođač. Firma Qiui je saopštila da je uspjela da otkloni probleme novim softverskim ažuriranjem, ali i da se starija, ranjiva vetrzija softvera još uvijek ostavljena aktivna.

Inače, ovakve seksualne igračke dio su sve veće ekspanzije uređaja koji rade po principu "interneta stvari" (IOT - Internet of things) i postajuju sve popularnije, budući da kupovina putem interneta štiti privatnost korisnika. Qiui Cellmate se prodaje preko sajta proizvođača i košta 189 dolara.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije