Gadgets

Pametni satovi u 2022.

Pametni satovi u 2022.
Foto: Ustupljena fotografija | Pametni satovi u 2022.

Pametni satovi na tržištu od početka godine bilježe rast prodaje. Istraživanja pokazuju u prvom kvartalu evidentiran rast prodaje za 13% na globalnom tržištu.

Koji je najprodavani model?

Prvi model pripada Appleu, i to Watch 7 izvedba. Generalno, Apple je zadržao prednost u odnosu na konkurente, tako da je za 14% povećao obim prodaje. Ovo nije finansijski povoljan sat, čak suprotno, na tržištu je najskuplji, gdje je početna vrijednost 399 dolara. Druga pozicija, takođe, pripada Apple porodici i to uređaj Watch SE. Zatim u pojedinačnom segmentu, glavni konkurent Samsung nalazi se na trećem mjestu sa Galaxy Watch 4 modelom, a povećao je obim isporuke za 46% u odnosu na isti period prošle godine. Nakon ovog uređaja, sljedeći po potražnji je Galaxy Watch 4 Classic model.

Posmatrajući cjelokupnu sliku po proizvođaču, Huawei je ostao nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu u pogledu isporuka i pozicioniranja. Xiaomi je napredovao i zabilježio svoju prvu Top 4 poziciju, uz rast od 69% na godišnjem nivou i ruši lične rekorde isporuke svakog kvartala jer brzo prodire na tržišta. U prilog ovoj činjenice ide cijena uređaja, koja je ispod 100 dolara.

Garmin je bio na petom mjestu u pogledu isporuka, ali je na trećem u smislu prihoda jer zauzima većinski udio u premium segmentu iznad 500 dolara. Amazfit je zadržao svoj tržišni udio, na 6. mjestu sa svojim GTR 3 i GTS 3 serijama, koje su u opticaju od zadnjeg kvartala prošle godine.

Pametni satovi, u svakoj novoj generaciji, dolaze sa više funkcionalnosti i boljom interaktivnošću. Dizajn igra veliku ulogu u dijelu dimenzija ekrana i vrste remena. Ekrani se pojavljuju u AMOLED iliti OLED zaslonima visoke rezolucije. Takođe, prisutni su različiti senzori, i pojavljuju se u vidu crvenih ili zelenih osvjetljenja, koje služe za različita mjerenja otkucaja, EKG i slično. Sve više se uvodi i E SIM opcija.

Udio isporuke osam svjetskih najboljih brendova pametnih satova, Q1 2022. u odnosu na Q1 2021.


Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije “Nikolaj” za pretragu Svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije