Gadgets

Pas robot vrijedan ljubavi i pažnje

Pas robot vrijedan ljubavi i pažnje
Foto: N.N. | Pas robot vrijedan ljubavi i pažnje

Prije nekoliko sedmica kompanija "Sony" objavila je čitavom svijetu da će se ponovo pozabaviti svojim AIBO projektom, odnosno preslatkim droidom u formi psa, koji je bio ultimativni hit tokom devedesetih godina.

"Danas imam čast predstaviti vam zabavnog robota na kojem smo radili proteklih godinu i po dana i koji je vrijedan ljubavi i pažnje svih ljudi", izjavio je Kazuo Hirai, CEO kompanije "Sony".

Sasvim novi pas robot jednostavno se zove AIBO (broj modela ERS1000), a više izgleda kao pravi pas, a manje kao igračka u porećenju s originalom, koji je izbačen iz proizvodnje prije 11 godina. Kako kažu iz kompanije, novi AIBO može ostvariti emotivne veze s članovima jednog domaćinstva, dok im pruža ljubav, pažnju i radost njegovanja i uzgajanja jednog pravog drugara.

AIBO dolazi opremljen ultrakompaktnim aktuatorima odnosno pokretačima, koji će dozvoliti njegovom tijelu da se kreće uz 22 ose, maše repom i pomiče uši kao pravi pas, dok njegove oči koriste dva OLED panela kako bi bile izražajne. "Sony" takođe kaže da njihov robotski pas koristi vještačku inteligenciju kako bi se prilagodio svom okruženju i bolje ga upoznao te u skladu s tim promijenio svoje ponašanje. Tehnologije dubokog učenja su iskorištene u ovom projektu za analizu zvuka i slika kroz čitav niz senzora, a AIBO koristi i Cloud podatke kako bi dijelio iskustva sa drugim psićima njegove vrste.

"Sony" je takođe kreirao i aplikaciju nazvanu "My AIBO", koja se može koristiti za podešavanja, pregled slika koje je kamera psa zabilježila, ali i za skidanje dodatnih trikova. Od danas, AIBO je dostupan za kupovinu samo u Japanu, gdje mu je cijena oko 1.700 dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije