Gadgets

Patenti otkrivaju planove Applea za tržište igara

Patenti otkrivaju planove Applea za tržište igara
Foto: Unsplash/Jhon Paul Dela Cruz | Patenti otkrivaju planove Applea za tržište igara

Apple je prijavio tri patenta za kontrolere namijenjene igranju video igara na kompanijinim telefonima i tabletima.

Aktuelni planovi kompanije Apple na tržištu video igara vezani su za kompanijin pretplatnički servis Arcade koji je predstavljen 2019. godine i nije previše oduševio korisnike. Hardverski, Appleovi telefoni i tableti imaju odličan potencijal za pokretanje zahtijevnijih igara, ali ekran osjetljiv na dodir nije dovoljno dobar kako bi korisnicima pružio potpuni užitak i vrhunsko iskustvo igranja.

Toga su svjesni i u Appleu, pa razmišljaju o načinima na koje bi to iskustvo mogli da promijene, odnosno da poboljšaju, a u kom smjeru idu ta njihova razmišljanja otkrili su patenti koje su prijavili na evropskom tržištu. Prema njima, Apple razmišlja o tri vrste kontrolera koji bi se mogli povezati s njihovim proizvodima i putem njih upravljati igrama.

Prvi model, čije su skice objavljene, sličan je klasičnim kontrolerima kakvi se koriste za PlayStation i Xbox, a s telefonima i tabletima povezivao bi se putem bluetootha. Takođe, takav kontroler bi bio kompatibilan i s Apple TV-om, kao i s Mac računarima, tako da bi se pomoću njega moglo upravljati i igrama na računarima.

Drugi tip kontrolera djeluje dosta zanimljivije za korisnike Appleovih telefona i podsjeća na Nintendo kontrolere za Switch. Pomoću magneta dva kontrolera će moći da se povežu za okvire telefona ili tableta i onda, kao na Switchu, da se koriste u igrama.

Treći tip kontrolera, čiji su patent prijavili, postavljen je u futrolu i kada se ne koristi s njom se može prekriti ekran - slično kao i s Appleovom Magic tastaturom, samo što se umjesto tastature na njemu nalaze kontrole za upravljanje igrama. Takođe, u patentu je prikazano kako bi se takva futrola mogla koristiti i kao sekundarni ekran na kojem bi se mogli softverski programirati tasteri. O ovakvom tipu kontrolera Apple razmišlja samo za iPhone.

Prijava patenata, naravno, ne mora da znači da će Apple krenuti u njihovu realizaciju te da će kompanija zaista predstaviti sva tri ili samo jedan ili dva pomenuta kontrolera. Ali, kako su neka predviđanja da bi gejmersko tržište do 2025. moglo biti vrijedno čak 260 milijardi dolara, nije teško zaključiti da i kompanija Tima Kuka želi dio tog kolača.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije