Gadgets

IQ Mobile savjetuje pet jednostavnih načina za uštedu mobilnih podataka

IQ Mobile savjetuje pet jednostavnih načina za uštedu mobilnih podataka
Foto: N.N. | IQ Mobile savjetuje pet jednostavnih načina za uštedu mobilnih podataka

BiH ima problem s mobilnim podacima - dok su telefoni dostupni na tržištu svaki mjesec sve bolji, mobilni internet ostaje spor i skup.

Dakle, dok se ne dogodi velika nadogradnja (koja se možda nikada neće dogoditi), moramo živjeti s ograničenim prenosom podataka. To nije uvijek lako riješiti jer mnogo aplikacija koristi podatke cijelo vrijeme.

Međutim, postoje načini da smanjite korištenje podataka tako da se stranice brže učitavaju i uštedite novac na računima.

Evo najboljih načina za spremanje podataka za Android telefon.

Datally

Datally je izrađen od strane Googlea, proizvođača Androida. Datally prikazuje ukupnu upotrebu podataka ili upotrebu po aplikaciji. Osim toga, omogućuje vam blokiranje pozadinskih podataka i postavljanje dnevnog ograničenja za korištenje podataka. Na taj način nećete ostati bez podataka na kraju mjeseca.

Datally takođe ima korisne značajke poput bloka za spavanje koji automatski zaustavlja pozadinske podatke dok spavate. Sve u svemu, Datally radi prilično dobro.

Ovdje možete preuzeti aplikaciju.

Chrome

Ponovo je Gooogle u pitanju, ovaj put s Chromeom – preglednikom koji je izradio Google. Chrome ima kompresiju podataka, koji može značajno smanjiti potrošnju podataka na Androidu.

Kada je kompresija podataka uključena, sav se promet prenosi putem proxyja koji pokreće Google. Proxy komprimira i optimizira web-stranice prije slanja na telefon. To rezultira manjom potrošnjom podataka i ubrzava učitavanje stranica.

Kako omogućiti sažimanje podataka?

  • dodirnite 3 tačke menija u gornjem desnom uglu
  • dodirnite postavke i pomaknite se dolje do štednja prenosa podataka
  • dodirnitu gornji desni ugao da biste uključili značajku štednja podataka
  • Kada to sve napravite, uštedićete do 32 odsto podataka dok pregledavate internet.

Kupi odmah Samsung J6+ za samo 17,70 KM na 24 rate

Lite aplikacije

Zahvaljujući ponajprije Android Go, Googleovoj laganoj verziji Androida, postoji mnogo verzija vaših omiljenih aplikacija za spremanje podataka.

Na primjer, Facebook Lite i Messenger Lite su manji, lakši i koriste manje podataka od uobičajenih verzija. Tu su i Skype Lite i Twitter Lite.

Pomoću tih aplikacija možete štedjeti podatke, a da pritom imate sve važne opcije. Ako u aplikaciji Lite nedostaje opcija, na telefonu možete zadržati obične i jednostavne verzije.

Upotrebite Lite verziju kada ste u mobilnim podacima i koristite običnu verziju kada ste u WiFi vezi.

Potražite Lite aplikacije u Trgovini Play. Sve ih možete preuzeti besplatno.

Radnje koje preporučujemo:

Preuzmite Karte

Putujete li u novi grad? Ili koristite Google karte za navigaciju istim gradom za svoj posao?

Google karte mogu “pojesti” mnogo vaših podataka. Većina ljudi ne zna da možete preuzeti kartu i koristiti je izvan mreže. Tako se možete kretati gradom čak i bez interneta.

Kako to učiniti?

  • pokrenite Google karte
  • potražite područje koje želite preuzeti
  • dodirnite Više informacija
  • preuzimanje
  • Ažurirajte aplikacije samo putem Wi-Fi mreže

Jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje potrošnje mobilnih podataka je onemogućivanje automatskih ažuriranja aplikacija u Trgovini Play. Tako će se vaše aplikacije ažurirati samo kada ste povezani s WiFi-om.

Evo kako omogućiti ovu opciju:

  • idite na Play Store i dodirnite Izbornik
  • Postavke
  • Automatsko ažuriranje aplikacija

Provjerite jeste li odabrali “Automatsko ažuriranje aplikacija samo putem Wi-Fi mreže”.

Nemojte odabrati “Nemoj automatski ažurirati aplikacije” jer će onemogućiti automatska ažuriranja. Potrebna su vam najnovija ažuriranja kako bi vaš telefon uvijek bio siguran i ispravno funkcionirao.

Pametna ideja koju preporučujemo:

Postoji još jedan način da osigurate da vam ne ponestane podataka. To nije aplikacija ni opcija na vašem telefonu. Umjesto toga, možete odabrati bolji ugovor od telekomunikacijskih firmi. Telekomi Vam pokušavaju dati manje, a da pri tom platite više.

Oni to postižu prodajom novog telefona i prisiljavanjem da potpišete skupi ugovor. Ugovor uključuje stvari koje možda nećete trebati, poput SMS-a i minute kada ste u inostranstvu.

Ako izračunate cijenu ugovora za sljedeće dvije godine i cijenu telefona na kraju shvatite da plaćate gotovo dvostruku cijenu uređaja. A možete otkazati ugovor i prepaid brojem u potpunosti kontrolirati svoje troškove.

Korištenjem ovih savjeta će Vam trebati jako malo podataka i poziva tako da možete platiti najmanju tarifu.

Jedan od načina za preuzimanje kontrole nad svojim troškovima s telekomom je kupovina uređaja.

Kupi odmah Samsung A6 2018 za samo 19,50 KM na 24 rate

IQ Mobile plan za otplatu

IQ Mobile plan za otplatu je najbolja opcija za vas. Danas dobivate telefon i plaćate ga u niskim mjesečnim isplatama, a uz to možete pametno odabrati na koji način želite poslovati sa Telekomom.

Da biste saznali više o obročnoj otplati u IQ Mobile i dostupnim uređajima kontaktirajte ih na telefon 039/709-999, posjetite njihovu Facebook stranicu ili neku od njihovih trgovina.

Kupi odmah Samsung J4+ 2018 za samo 14,10 KM na 24 rate

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije