Gadgets

Pratite nas na Google news

Pet stvari koje najbrže troše bateriju iPhone-a

Pet stvari koje najbrže troše bateriju iPhone-a
Foto: N.N. | Pet stvari koje najbrže troše bateriju iPhone-a
N.N.

Baterija na iPhoneu, ali naravno i na drugim pametnim telefonima najbrže se troši na hladnoći, a nije poželjno niti puniti telefone na posebno niskim temperaturama.

Prekratko trajanje baterije najveći je problem pametnih telefona za većinu korisnika jer, kako se često ne možemo odvojiti od njih i stalno tipkamo, pokrećemo aplikacije, gledamo videozapise i slično, baterija je u crvenom već prije kraja radnog vremena.

Osim čestog korištenja telefona, još neki faktori utiču na trajanje baterije iPhonea te je ovo pet najvećih "potrošača" baterije na Appleovim telefonima, a slične probleme imaju i korisnici Androida:

Hladnoća

Vjerovatno ste primijetili kako se ovih dana baterija brže prazni, a razlog je, naravno, hladnoća. "Bez nedoumice, to je najveću potrošač baterije", komentarisali su na ZDnetu nakon testiranja izdržljivosti baterije te upozorili kako hladnoća utiče i na trajanje i na punjenje baterije.

Idealna temperatura za punjenje baterije je sobna temperatura (oko 20 stupnjeva), no dok punjenje na temperaturama između 5 i 45 stepeni ne bi trebalo uticati na bateriju, ako je telefon priključen na punjač na temperaturi ispod 0, tada može doći do oštećenja baterije, napominju na ZDnetu.

Na ovoj stranici savjetuju punjenje telefona pri temperaturama najbližim sobnoj, držanje iPhonea u džepu na hladnoću, odnosno ako ga često koristite u takvim uslovima onda ga zaštitite nekom futrolom te ga ne ostavljajte u automobilu dok je vani hladno.

Svjetlina ekrana

Pozadinsko osvjetljenje uvelike utiče na potrošnju baterije, pogotovo ako često dobijate razne obavijesti koje aktiviraju ekran.

Slab signal mobilne mreže – slab signal mobilne mreže, ali i WiFija također utiče na bržu potrošnju baterije jer iPhone konstantno traži bolji i jači signal. Ako se nalazite u mjestima sa slabijim signalom čini se kako nema previše pomoći, već ćete morati telefon češće držati priključenim na punjač.

Loše kodirane aplikacije

U nekim slučajevima čak i loše kodirane aplikacije ili aplikacije s nekim bugovima mogu uticati na ubrzanu potrošnju baterije.

Na iPhoneu možete provjeriti koje su aplikacije najveći potrošači – idite na Postavke/Baterija i tu ćete vidjeti koliko su određene aplikacije uticale na potrošnju bateriju u posljednjih 24 sata i posljednje sedmice.

 Na takvim aplikacijama najbolje je isključiti njihovo osvježavanje u pozadini, no onda nećete dobivati obavijesti od tih aplikacija sve dok ih ne pokrenete.

Obavijesti na ekranu

 Ako imate uključeno dobivanje obavijesti na brojnim aplikacijama, ekran će se konstantno uključivati, što će uticati na bržu potrošnju baterije pa je poželjno, osim u vama najvažnijim aplikacijama, isključiti te obavijesti.

(NN/zdnet.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije