Gadgets

Pratite nas na Google news

Pet stvari u kojima je iPhone 11 bolji od Android flegšip telefona

Pet stvari u kojima je iPhone 11 bolji od Android flegšip telefona
Foto: N.N. | Pet stvari u kojima je iPhone 11 bolji od Android flegšip telefona
B92

Iako iPhone za neke (zagrižene) fanove Androida može djelovati pomalo dosadno, mnoge stvari koje Apple uređaji nude su baš kako treba, naročito neke sa kojima se kreatori Android uređaja i dalje muče.

Android telefoni, piše AndroidCentral, nude veliku raznolikost opcija, naročito sa hardverskog stanovišta i po pitanju dizajna, dok iPhone, na primjer, dvije godine nije mijenjao "notch", dizajn na zadnjoj strani daleko je od primamljivog, a Apple se još nije prebacio na USB-C na svojim telefonima. Ipak, u nekim stvarima jednostavno je ispred.

Performanse su "klasa iznad"

Apple je u jedinstvenoj situaciji u kojoj ima potpunu kontrolu nad hardverom i softverom, omogućavajući mu stvaranje korisničkog iskustva koje je trenutno bez premca. IPhone 11 ima Apple A13 Bionic čipset kome nema ravnog, pa čak ni najnoviji čipovi koje prave Qualcomm i HiSilicon nisu u rangu sa prošlogodišnjim A12 Bionic-om.

A13 Bionic donosi ogromna poboljšanja u pogledu performansi i efikasnosti. Čipset je 20% brži od A12 dok troši 30% manje energije, što rezultira mnogo boljim vekom trajanja baterije za iPhone 11 seriju. Naravno, i ove godine iPhone uređaji imaju veće baterije.

Iako iPhone 11 ima samo 4 GB RAM-a, nećete osjetiti usporavanja zbog načina na koji je iOS izgrađen pa ta 4 GB RAM-a daju više nego dovoljno prostora za multitasking.

Jedini proizvođač Androida koji se približava pružanju nivoa fluidnosti koje nudi iPhone je OnePlus. Kineski proizvođač odradio je izvanredan posao optimizirajući OxygenOS.

Besprijekorno ažuriranje

Ažuriranja i dalje predstavljaju bolnu tačku na Androidu, a većina proizvođača tek treba da ažurira svoje uređaje na Android 10. Moraćete da sačekate do januara da biste vidjeli najnoviju verziju Androida na svom Galaxy S10+ ili Note 10+, pa i većina novih telefoni koji se trenutno lansiraju imaju Android 9.0.

Nasuprot tome, najnovija ažuriranja za iOS dostupna su odmah za iPhone uređaje stare i pet godina. Ovo je još jedna oblast u kojoj Appleova vertikalna integracija daje rezultat. Sa mogućnošću da efikasno upravlja i hardverom i softverom, Apple može brže da izvrši nadogradnje na ranije modele. Brojevi to potkrepljuju - 55% svih iPhone uređaja objavljenih u posljednje četiri godine rade na iOS-u 13.

Naravno, stariji uređaji možda neće dobiti sve najnovije funkcije, ali činjenica da se stalno ažuriraju pet godina čini ih mnogo boljim dugoročnim ulaganjem. Nećete pronaći taj nivo softverske podrške na Androidu. U najboljem slučaju vidjećete dvije nadogradnje platforme za bilo koji Android telefon, sa tri godine bezbjednosnih ispravki.

Ako za telefon plaćate više od 1.000 evra, željeli biste da dobijete najnovije softverske ispravke barem nekoliko godina.

Biometrija koja jednostavno radi

Apple je kasnio sa biometrijskom autentifikacijom, ali sistem za otključavanje lica jedan je od najboljih koji ćete danas naći na bilo kom telefonu.

Face ID je podrazumijevani način provjere autentičnosti na iPhoneu 11, a oslanja se na senzor infracrvene kamere i projektor koji projektuje 30.000 tačaka na vaše lice, stvarajući tačan 3D model. A13 Bionic zatim upoređuje model sa crtama lica svaki put kada otključate telefon.

Čak ni Pixel 4 XL, koji koristi sličan sistem kao Face ID, ne uspijeva da dostigne taj novi preciznosti. Dodatno, otključavanje pomoću lica na Pixel 4 XL djeluje čak i ako su zatvorene oči i iako je Google objavio da će za otključavanje lica biti neophodne i otvorene oči ta će se funkcija uvesti tek za nekoliko mjeseci.

Privatnost ispred svega

Apple je uvijek predstavljao privatnost kao veliku prednost iOS, pa tako iOS 13 šalje obaviještenja o tome koje aplikacije prate vašu lokaciju u pozadini, a vi dobijate mogućnost da ograničite pristup lokaciji kada se aplikacija pokreće. Android 10 takođe nudi sličnu funkciju, ali u iOS-u 13 dobijate mogućnost da dozvolite aplikaciji pristup lokaciji samo jednom.

iOS 13 takođe zaključava pristup za Bluetooth i WiFi, dok podrazumijevana aplikacija Maps ne čuva istoriju svih lokacija na kojima ste bili i podaci nisu povezani sa vašim Apple ID-om. Safari takođe nudi Intelligent Tracking Prevention koji koristi mašinsko učenje za spriječavanje reklamnih trekera.

Mnoge od ovih funkcija nećete vidjeti na Androidu, jer se Google oslanja na oglašavanje. Potrebni su mu korisnički podaci za isporučivanje relevantnih oglasa, a to rječito pokazuje i šta radi sa vašim podacima. Google se poboljšao u privatnosti - promjene pristupa lokaciji u Androidu 10 posebno ističu njegovu posvećenost privatnosti - ali iOS je korak ispred i u ovoj oblasti.

Snimanje video zapisa koje ćete zaista željeti da koristite

Stabilizacija videa koju ima iPhone je bolja od svega što možete vidjeti na Androidu. IPhone 11 snima 4K snimke pri 60 sličica u sekundi sa stereo zvukom, a dobijate i usporeni snimak od 1080p pri 240fps. To nije sasvim na istom nivou kao i 960fps koji dobijate na P30 Pro, ali kvalitet snimka to nadoknađuje.

Foto i video segment je, generalno, odličan na iPhoneu 11 - osnovna kamera je na nivou sa Pixel 4 XL - a tu je i činjenica da dobijate i širougaone objektive, što telefon čini mnogo svestranijim.

Sve u svemu, piše portal AndroidCentral, iPhone 11 je fantastičan telefon za svoju cijenu. Za malo više novca od onoga koliko bi vas koštao OnePlus 7T, dobijate vrhunsku unutrašnjost, mnogo bolju kameru, bolji vijek trajanja baterije, stalna ažuriranja softvera i robusnu biometriju.

A šta vi kažete? Pišete nam u komentarima!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije