Gadgets

Počinje novo razdoblje za pametne satove

Počinje novo razdoblje za pametne satove
Foto: N.N. | Počinje novo razdoblje za pametne satove

Veliki broj nadolazećih pametnih satova radiće na novom Snapdragonu koji je brži i štedljiviji u odnosu na prethodnika koji se koristi u aktuelnim modelima satova.

Samo dva dana prije nego će Apple predstaviti novu generaciju najpopularnijeg pametnog sata na svijetu, iz Qualcomma su najavili novu platformu namijenjenu za pametne satove koja bi trebala pokretati većinu pametnih satova na svijetu (osim Apple Watcha naravno). Trenutni procesor koji se u pametnim satovima koristi Snapdragon Wear 2100 predstavljen je još početkom 2016. – Qualcomm je na novoj generaciji Snapdragon Wear 3100 radio dvije godine te bi ova platforma u kombinaciji s nedavno predstavljanom verzijom Googleovog operativnog sistema za nosive uređaje Wear OS trebala donijeti novo i puno bolje iskustvo korištenja ovih uređaja.

Novi Snapdragon snažniji je i moćniji u odnosu na prethodnika tako da će i performanse pametnih satova biti puno bolje, a dolazi i s koprocesorom koji će omogućiti veću uštedu energije. SP Wear 3100 ima bolje integriran NFC za korištenje servisa poput Androida Pay i bolju 4G povezivost tako da možemo očekivati sve veći broj satova koji će biti samostalni, odnosno neće ih biti potrebno povezivati s pametnim telefonima.

Kao i u slučaju pametnih telefona, baterija tj. trajanje baterije veliki je problem i za vlasnike pametnih satova, a novi Snapdragon omogućiće duže trajanje baterije. U odnosu na model SD Wear 2100, baterija u novim satovima trebala bi trajati 4 do 12 sati aktivnog rada duže, odnosno 1,5 do 2,5 dana više između punjenja baterije – što, naravno, zavisi od kapaciteta baterije, kao i o načinu na koji se (i koliko) sat koristi.

Najava Snapdragona Wear 3100, kao i spomenuta nova verzija Googleovog operativnog sistema za nosive uređaje trebala bi označiti novi početak za tržište pametnih satova te možemo očekivati predstavljanje sve većeg broja modela ovih uređaja koji će sada biti snažniji i s izdržljivijom baterijom. Spominjalo se čak kako bi i Google mogao predstaviti Pixel pametni sat na eventu kojeg će održati za mjesec dana, no čini se da od toga ipak neće biti ništa te će čast predstavljanja novih modela s novom platformom prepustiti svojim partnerima.

Ako namjeravate kupiti pametni sat, preporučujemo vam da sačekate malo i prvo vidite što će donijeti nova generacija Appleovog sata (što bi značilo da bi stariji modeli mogli pojeftiniti), odnosno kakve će sve satove tokom sljedećih mjeseci predstaviti druge tehnološke kompanije, a koje će pokretati novi Snapdragon.

(Gizmodo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije