Gadgets

Pogledajte nekoliko jednostavnih načina kako očistiti tastaturu

Pogledajte nekoliko jednostavnih načina kako očistiti tastaturu
Foto: Ilustracija | Pogledajte nekoliko jednostavnih načina kako očistiti tastaturu

Tastatura je jedna od najprljavijih stvari koju posjedujete i držite u kući stoga biste o tome trebali voditi računa i temeljno je očistiti.

Tastatura je pravi mali raj za bakterije i nečistoće zato pogledajte ovih par savjeta kako je možete najlakše očistili.

Adekvatni su i za one s malo vremena i volje za čišćenjem, prenosi Večernji.  

1. Najjednostavniji način za čišćenje vaše tastature je četkicom za zube koja može zahvatiti područja koja krpicom ne možete zahvatiti. 

Napravite tečnost koju će činiti jednaka količina octa i vode i u to umočite četkicu više puta tokom vašeg čišćenja. Ne moramo napomenuti da uređaj treba biti ugašen ako je u pitanju laptop ili iskopčajte kabal iz struje ako je u pitanju kompjuter. 

2. Tastaturu, nakon što ste iskopčali iz struje, okrenite na drugu stranu i nježno protresite kako bi veće nečistoće popadale dole. 

Nabavite mali kompresor vazduha i ispirite prašinu između tipki. Kompresor zraka možete nabaviti u prodavnicama s elektronikom ili ga naručiti online. 

Kompresorom ćete maknuti veliku većinu nečistoća i prašine s vaše tastature. Za onaj ostatak koji ne možete očistiti kompresorom vazduha koristite usisavač s malim nastavkom. Nemojte koristiti usisavač ako vam tipke na tastaturi nisu čvrsto spojene jer ćete ih usisati. 

3. Ako ste se odlučili na drugi način da biste bili sigurni da je tastatura skroz očišćena uzmite štapić za čišćenje uši i izopropilni alkohol. Izopropilni alkohol možete nabaviti u apoteci. 

Štapić lagano umočite i prođite između tipki i ponovite to dva do tri puta. Ovime ćete dezinfikovati vašu tastaturu koja će biti čista, a vaši prsti će vam biti zahvalni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije