SP Qatar 2022.

Gadgets

Pomoću ove tastature možete postavljati svjetske rekorde u kucanju

Pomoću ove tastature možete postavljati svjetske rekorde u kucanju
Foto: Printscreen/YouTube | Pomoću ove tastature možete postavljati svjetske rekorde u kucanju
N.N.

CharaChorder može da upisuje ​​pojedinačna slova, ali prava stvar postiže se "stvaranjem akorda", pri čemu se unosi nekoliko slova odjednom.

VIJest o mogućoj smrti QWERTY tastature stigla je, kao što se i moglo očekivati, putem TikToka, piše Telegraph.

Upravo je na toj društvenoj mreži Rajli Kin objavio video zapise na kojima kuca 500 rIJeči u minuti - dvostruko više od količine reči koje ljudski um može da procesuira.

Koristeći CharaChorder - uređaj koji izgleda gotovo kao bučica za vježbanje, s devet malih džojstika na svakoj od dvije crne sfere povezane srebrnom šipkom - Kin može da kuca tako brzo da mu je nedavno zabranjeno da učestvuje u online takmičenju u brzom kucanju. Naime, njegovi rezultati su automatski bili označeni kao varanje jer su oni daleko iznad ljudskih mogućnosti.

Kompanija CharaChorder, čiji je Kin izvršni direktor, "stvara novi standard za digitalno doba" koji će korisnicima omogućiti "kucanje brzinom misli". Uređaj može da upisuje ​​pojedinačna slova, ali prava stvar postiže se "stvaranjem akorda" pri čemu korisnik unosi nekoliko slova odjednom, generišući predviđenu riječ.

Ovaj metod je sličan onom koji koriste stenografi: oni zapisuju riječi po slogovima tako da se, na primjer, do riječi "kalendar" može doći u tri poteza - kal/en/dar, umjesto pomoću osam pojedinačnih znakova. No dok se tastatura stenografa ne može pohvaliti CharaChorderovim kombinacijama od 17 milijardi riječi, njegova 22 tastera omogućuju da se svakog minuta može formirati 300 riječi.

Za obične smrtnike, 40 riječi u minuti je norma na QWERTY tastaturi.

"Najbrži ljudi koje sam vidio bile su sekretarice u advokatskim kancelarijama, koje kucaju brzinom od oko 120 riječi u minutu", kaže Deril Samjuels, koordinator kursa kucanja u Sautersu.

"Da biste postigli stvarno veliku brzinu, morate kucati bez gledanja - odnosno pisati gledajući ispred sebe, umjesto da gledate slova koja pritiskate na tastaturi", kaže Samjuels.

Uprkos malom broju konkurenata i porastu broja prediktivnih tekstova na našim telefonima i računarima, QWERTY ostaje globalni predvodnik - čak i virtuelni uređaji zadržavaju isti raspored tastera na ekranu. Stručnjaci kažu da je jednostavno preskupo i predugo bi trajalo da svijet sada pokuša da odbaci svoju QWERTY naviku.

Međutim, CharaChorder može biti prvi korak da se to promjeni. Svoj prosjek postavlja na 300 riječi u minutu - brže nego što čitamo (250 riječi u minutu) ili govorimo (150 riječi u minutu), prenosi B92.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije