Gadgets

Pratite nas na Google news

Prognoze Huaweija za ovu godinu pokazuju koliku im je Tramp naštetio

Prognoze Huaweija za ovu godinu pokazuju koliku im je Tramp naštetio
Foto: Ilustracija | Prognoze Huaweija za ovu godinu pokazuju koliku im je Trump naštetio
N.N.

Huawei je bio na odličnom putu ostvarivanja svojih velikih ambicija preuzimanja vodeće pozicije na globalnom tržištu pametnih telefona. Po prodaji su preskočili Apple i zaprijetili Samsungu, no onda je na scenu stupio Tramp sa sankcijama i zabranama poslovanja s kineskom kompanijom, što je ujedno označilo i kraj ambicija za dominacijom na tržištu smartphonea.

Uslijedio je slobodan pad prodaje na globalnom tržištu, koji je djelimično kompenzovan dobrom prodajom u Kini, a o kakvim se brojkama radi najbolje pokazuju brojke iz posljednjeg kvartala prošle godine, prenosi Zimo.

Tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine Huawei je isporučio 33 miliona pametnih telefona, što je pad od čak 41 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. S takvim brojkama je pretendent za prvo mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona pao na šesto. Ali čini se kako se kraj krizi ne nazire te nema previše optimizma niti za ovu godinu.

Naime, prema informacijama koje dolaze iz izvora povezanih s kompanijom, iz Huaweija su partnere i dobavljače obavijestili da će, zbog američkih sankcija, u 2021. narudžbe za njihove pametne telefone pasti za više od 60 odsto. Prošle godine Huawei je isporučio oko 190 miliona pametnih telefona, dok bi ta brojka ove godine mogla pasti na samo oko 70-80 miliona, objavili su na Cnetu.

Iako se to ne spominje u medijskim izvještajima, nije teško zaključiti kako će kineska kompanija većinu telefona prodati na domaćem tržištu.

Inače, Huawei je već prodao svoj brend jeftinijih telefona Honor, a navodno planiraju prodati i svoje najpopularnije serije pametnih telefona P i Mate.

Što se daljnje budućnosti tiče, osnivač Ren Zhengfei prošle sedmice rekao je kako je uvjeren da će Huawei, usprkos svim problemima i poteškoćama, ipak preživjeti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije