Gadgets

Promjena koju ćete primijetiti kada kupite novi smartphone

Promjena koju ćete primijetiti kada kupite novi smartphone
Foto: N.N. | Promjena koju ćete primijetiti kada kupite novi smartphone

Prilikom pokretanja novog telefona koji pokreće Googleov mobilni operativni sistem, od sljedeće godine pojaviće vam se popis alternativnih pretražicača koje možete instalirati umjesto Google Searcha.

Nakon što ih je Evropska komisija kaznila s 4,34 milijardi evra, Google je morao napraviti određene promjene u Androidu kako bi u budućnosti izbjegao nove velike kazne.

Jedna od ih promjena jest pružanje korisnicima koji kupe smartphone pokretan Androidom izbor oko tražilice koju će koristiti na svojim pametnim telefonima.

Danas kada kupite i pokrenete Android na njemu će već biti instalirane Googleove aplikacije poput pretraživača Chromea i drugih. Upravo u tome leži razlog zbog kojeg je EK opalila Google po džepu jer smatraju da iskorištavaju svoju poziciju na štetu konkurencije – s obzirom na to da su njihove aplikacije već instalirane na telefone, korisnici neće razmišljati o drugim, konkurentskim aplikacijama poput npr. Yahooa za pretraživanje.

Iz ovog internetskog giganta prošle sedmice objavili su kako od sljedeće godine uvode promjene koje će se odnositi na područje Evropske unije tako da će uticati i na sve telefone koji će se pojaviti u prodaji u Hrvatskoj.

Prilikom prvog pokretanja novog Androida, na telefonu više neće biti predinstalirana Googleovog pretraživača već će se korisnicima pojaviti popis pretražicača te će oni sami moći odabrati koju aplikaciju za pretraživanje žele instalirati. Na blogu objavili su fotografiju ekrana za odabir aplikacije za pretraživanje interneta koja će se pojaviti korisnicima na području EU kada prvi put budu pokretali svoj telefon – na popisu se nalaze aplikacije Qwant, Ecosia, Google i Yahoo, a popis nije konačan jer i dalje traje proces prijave novih pretražicača.

Prije nekoliko mjeseci Google je u svojoj trgovini aplikacijama korisnike Androida obavijestio o alternativnim aplikacijama koje mogu koristiti na svojim pametnim telefonima, a koje su zamjena za Googleovu tražilicu i mobilni pretraživač internetskih stranica te je ponuđena mogućnost instalacije tih aplikacija.

Možemo pretpostaviti da će Google sličnu opciju predstaviti i za preglednike internetskih stranica te da će korisnici, prilikom prvog pokretanja Androida, moći odabrati koji ću aplikaciju za surfanje internetom koristiti.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije