Gadgets

Pratite nas na Google news

Razmatra se zabrana igre GTA, tinejdžeri počeli kopirati zločine

Razmatra se zabrana igre GTA, tinejdžeri počeli kopirati zločine
Foto: Facebook | Razmatra se zabrana igre GTA, tinejdžeri počeli kopirati zločine
N.N.

Gejmeri se ponekad previše "užive" u video-igre, pa se zamuti granica između stvarnosti i virtuelnog sveta. Izgleda da je upravo to slučaj sa jednom veoma popularnom franšizom - Grand Theft Auto (GTA).

Naime, zakonodavci u Čikagu izvještavaju o povećanom broju otimanja automobila i motora, što povezuju sa GTA franšizom, jer je u tim video-igrama ovakvo ponašanje likova česta pojava.

Tako portal Fox 32 Chicago piše da su stanovnici Ilinoisa (Čikago) sve češće na meti tinejdžera koji dotrče do njihovih vozila, a onda ih izbace iz njih uz prijetnju oružjem ili uz jednostavnu primjenu sile, kao u GTA.

Samo ove nedjelje, jedan 16-godišnjak i dvojica 15-godišnjaka privedeni su zbog takvih incidenata. Prošlog petka, napadnut je policajac koga su u stilu likova iz video-igre tako opljačkali tinejdžeri.

Mada nema čvrste veze između igranja GTA franšize i zločina, filantrop iz Čikaga Early Walker je pokrenuo inicijativu kojom bi zabranila prodaja nasilnih video-igara mladim gejmerima, a već pet država u svijetu je zabranilo ili cenzurisalo GTA.

Ukoliko ova inicijativa uspije, oni koji budu htjeli da kupe neki od GTA naslova moraće da pokažu ličnu kartu kojom će dokazati da su punoljetni, inače u granicama Čikaga neće moći da obave kupovinu.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije