Gadgets

Razvija se nova aplikacija za dijetu

Razvija se nova aplikacija za dijetu
Foto: Image by Skica911 from Pixabay | Razvija se nova aplikacija za dijetu
N.N.

Prekomerni unos zasićenih masti i dodatog šećera vodeći su uzrok prevremene smrtnosti među odraslima u SAD, i smatraju se uzrokom gotovo 700.000 smrtnih slučajeva svake godine.

Nutricionistička istraživanja usmjerena na poboljšanje zdravlja često predstavljaju izazov zbog ograničenja u tačnom praćenju unosa hrane učesnika.

Nova studija koju vodi Univerzitet u Arizoni iz oblasti zdravstvenih nauka ima za cilj da razvije novu mobilnu aplikaciju za procjenu ishrane koju će istraživači koristiti i koja će učesnicima studije pomoći da tačnije prate unos zasićenih masti i dodatka šećera.

Procjenjuje hranu

Aplikacija koju sada razvijaju biće prva, potpuno automatizovana mobilna alatka za procjenu dijetetske ishrane, koju istraživači mogu koristiti za prikupljanje tačnijih podataka o ishrani.

Tradicionalno, procene unosa zasićenih masti i dodanih šećera mjere se u istraživačkim studijama pomoću upitnika za učestalost hrane ili 24-časovnih opoziva dijete.

Problem je što su ove metode skupe za istraživače, a i nepouzdane s obzirom na pristrasnost i pogrešno izveštavanje učesnika studija.

Podaci daju tačnu sliku potrošnje hrane.

Istraživači kažu da postojeće potrošačke aplikacije za praćenje hrane, iako popularne, ne vode do baza podataka o hranljivim sastojcima. To ih čini ograničenim u mogućnosti da se koriste u istraživačkim studijama.

Aplikacija će podstaći učesnike da više puta dnevno prijave svoj nedavni unos sa liste najčešće konzumirane hrane i pića koja doprinose najvećim količinama zasićenih masti ili dodatog šećera u američkoj ishrani. Dobijeni podaci pružiće istraživačima tačniju sliku o potrošnji hrane, omogućavajući im da daju bolje preporuke za poboljšanje zdravlja i dobrobiti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije