Gadgets

Samsung napravio prvi "kvantni" 5G telefon na svijetu

Samsung napravio prvi "kvantni" 5G telefon na svijetu
Foto: Ilustracija | Samsung napravio prvi "kvantni" 5G telefon na svijetu

Ako mislite da je 5G posljednja riječ tehnologije, tu je kvantna tehnologija da vas razuvjeri. Izgleda da u upravo tako razmišljali u Samsungu kada su odlučili da se udruže sa, takođe južnokorejskom, kompanijom SK Telecom.

Iz saradnje te dvije kompanije nastao je prvi "kvantni" 5G pametni telefon na svijetu - Galaxy A Quantum. To je uređaj opremljen QRNG čipsetom (QRNG - Quantum Random Number Generator).

Telefon sa OLED ekranom dijagonale 6,7 inča, koga pokreće Exynos 980 procesor, nadograđen je implementacijom dodatnog QRNG čipseta opremljenog diodama koje emituju svjetlost i senzor za sliku.

Ugradnja tog čipa, u kombinaciji sa odgovarajućom onlajn uslugom, telefon čini veoma bezbjednim. SK Telecom tvrdi da je tako ostvarenu vezu potpuno nemoguće hakovati. Uređaj je, međutim, moguće koristiti samo u mrežama te kompanije, piše "Techspot".

Samsung Galaxy A Quantum će se u prodaji u Južnoj Koreji naći već ove nedjelje, po cijeni od 530 dolara, a da li će stići u druge dijelove svijeta nije poznato, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije