Gadgets

Pratite nas na Google news

Samsung patentirao univerzalni DeX dock

Samsung patentirao univerzalni DeX dock
Foto: N.N. | Samsung patentirao univerzalni DeX dock
N.N.

Nedavno otkriveni patent, podnet kod južnokorejskog tijela za intelektualnu svojinu, sugeriše da Samsung želi da kreira svojevrstan DeX dock, koji neće raditi samo uz kompanijine premijum telefone. Zahtjev za patent je podnijet prošlog mjeseca i još uvijek je u fazi verifikacije - prihvaćen je ali neistražen.

Patent je opisan kao univerzalni "Desk Top Type" dock, a nije u potpunosti objašnjeno šta Samsung smatra pod univerzalnom oznakom uređaja. Ovo bi moglo značiti da će dock omogućavati bilo kom uređaju da USB displej izlazom da radi slično kao i kompanijini DeX-brendirani proizvodi.

Ukupan dizajn dodatka se uklapa u ovakav koncept, a opisan je kao dock sa konektorom, namijenjen je da stoji vertikalno kada na njega nije povezan nijedan uređaj. Izgleda gotovo identično bilo kom standardnom postolju za punjenje, sa poleđinom koja omogućava da povezani uređaj stoji tako da je onemogućen njegov pad. Iako konkretni detalji o uređaju nisu objavljeni u dokumentaciji fotografije sugerišu da koristi USB Type-C konektor.

U opisu dizajna stoji da novi patent omogućava da uređaj bilo koje dužine, debljine ili sa bilo kojim portom može da iskoristi prednosti docka. S obzirom na to da veliki broj modernih Android uređaja ima podršku za video izlaz preko svojih micro USB ili USB Type-C portova, to bi gotovo svakom uređaju omogućilo DeX iskustvo.

Naravno, ne postoje garancije da će Samsung zaista i iskoristiti ovaj patent, niti da će dodatak ovog tipa dospjeti na tržište.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije