Gadgets

Sony sprema PlayStation 5 Pro sa vodenim hlađenjem

Sony sprema PlayStation 5 Pro sa vodenim hlađenjem
Foto: Twitter / Printscreen | Sony sprema PlayStation 5 Pro sa vodenim hlađenjem
Aleksandar Saradžić

​Uticajni insajder iz oblasti tehnologije Abišek Jadav objavio je zanimljiv tvit o najpopularnijoj konzoli za igranje. Pozivajući se na francuski "Phonandroid", Jadav kaže da će japanski gigant u aprilu lansirati potpuno novi PS5 model sa vodenim hlađenjem.

Vjeruje se da će to biti PlayStation 5 Pro, potpuno nova verzija, umjesto slim varijante o kojoj se proteklih mjeseci govorilo. Očekuje se da će PlayStation 5 Pro imati unaprijeđene karakteristike u poređenju sa svojim prethodnicima, a kao kruna navodi se novi AMD APU.

Šta je najveća razlika u odnosu na konkurenciju?

Iz pomenutih izvora saznajemo da je najznačajnija inovacija Pro verzije, pored boljih performansi, zapravo unaprijeđeno hlađenje. Trenutno najpopularnija konzola na svijetu reguliše temperaturu komponenti pomoću ventilatora i metala. Vjeruje se da će Sony uskoro započeti proizvodnju konzola sa tečnim hlađenjem.

Ovakva rješenja vrlo su rasprostranjena kod PC konfiguracija za igranje, pa su stručnjaci Sony korporacije odlučili da pomenutu tehnologiju isprobaju svom trenutno najpopularnijem proizvodu.

Budući vlasnici PlayStation 5 Pro gejming konzole stoga mogu očekivati napredniju tehnologiju, kada je riječ o regulaciji temperature uređaja. Ovakvo rješenje će najvjerovatnije postati standard već u narednoj generaciji PlayStation uređaja.

Ovakav slijed događaja apsolutno je razumljiv, jer zahtjevniji procesori imaju potrebu za efikasnijim hlađenjem. Ipak, sa inovativnim pristupom trebalo bi očekivati i promjenu dizajna, ali su informacije o izgledu i karakteristikama novih modela još uvijek pod velom tajne, prenosi "GizChina".

Kupci ne čekaju na PlayStation 5

U slučaju istinitosti navoda Abišeka Jadava, očekuje se da će Sony isprazniti zalihe PS 5 konzola, prije nego što Pro verzija postane dostupna kupcima. Nedavno je kompanija objavila vijest da su problemi sa nestašicom čipova iza nje, pa je snabdijevanje mnogo jednostavnije nego proteklih mjeseci i godina. Kada je riječ o cijeni, treba napomenuti da će PS 5 Pro biti skuplji od svojih prethodnika.

Japanska kompanija sve novosti vezane za svoju konzola objavljuje na zvaničnim stranica, gdje za sada nema ni traga o lansiranju slim verzije ili PlayStation 5 Pro. Priča koja je proteklih dana zaintrigirala zaljubljenike u PlayStation potekla je od za sada neimenovanog izvora, ali ne treba zaboraviti da su se prognoze koje periodično objavljuje Abišek Jadav u prošlosti pokazale pouzdanim, prenosi "BenchMark".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije