Gadgets

Šta ako vam telefon upadne u more

Šta ako vam telefon upadne u more
Foto: Designecologist/Pexels | Šta ako vam telefon upadne u more
N.N.

U slučaju da vam telefon upadne u slanu vodu, postoje neke stvari koje možete da učinite kako biste ga spasili i oporavili za normalan rad.

Otišli ste na more i uživate u odmoru, ali u trenutku nepažnje telefon vam isklizne iz ruku ili ga u džepu ponesete na plivanje. 

S obzirom na mogućnost gubitka uređaja, scenario može biti veoma skup ili, ako imate sreće, bezazlen. Evo šta bi trebalo da učinite.

Prvo pokušajte da ga pronađete

Osim ako ste u situaciji u kojoj bi odlazak po telefon bio opasan, trebalo bi da pokušate da ga pronađete i što prije izvučete iz vode. Ako ga ne vidite, pokušajte da ga dohvatite nogama ili kopajte po pijesku dok ga ne nađete. Moguće je da ga čak ni nakon ovih pokušaja nećete naći.

Kontaktirajte provajdera usluga i javite šta se dogodilo, pa zamolite da prebace stari broj na novi uređaj. Pomoću alatke, kao što je Apple "Find my", uređaj možete prijaviti kao ukraden, deaktivirati ga ili ga ukloniti iz naloga. Ako imate bezbjedno skladištenje na oblaku, možete ga iskoristiti za vraćanje svih podataka na novi telefon.

Ugasite uređaj i osušite ga

Pronašli ste telefon? Odmah ga ugasite. Pomoću čistog peškira osušite ga i, u zavisnosti od modela, izvucite telefon iz maske. Nakon toga, što zavisi od starosti modela, izvadite SIM karticu, memorijske slotove i bateriju.

Ako je vaš smartfon u vodootpornoj maski ili ima IP sertifikat koji garantuje zaštitu od vode, samo ga ugasite i isperite slatkom vodom. Obrišite ga peškirom i pustite da se suši nekoliko sati prije nego što opet pokušate da ga upotrebite.

Ali ako nije vodootporan, ne stavljajte ga u pirinač, jer to neće pomoći. Pirinač neće uraditi ništa, a voda će se osušiti i telefon ostaviti punim kristalizovane soli koja će za to vrijeme korodirati elektroniku. Ako želite da ponovo koristite taj uređaj, moraćete da požurite, da ga rastavite i očistite prije nego što korozija trajno ošteti unutrašnja kola, prenosi B92.

Ako je moguće, rastavite telefon

Ako ste dovoljno stručni da rastavite uređaj, koristite ispravne alate i uradite to što je prije moguće. Sajt iFixit objavljuje besplatne vodiče koji uključuju detaljne korake o rastavljanju brojnih popularnih smartfona.

Nakon što ste otvorili uređaj, unutrašnjost isperite destilovanom vodom i veoma pažljivo uklonite koroziju uz pomoć meke četkice i ostavite ga u 90-procentnom alkoholu jedan sat, miješajući povremeno kako biste izvukli vodu. Nakon toga izvucite dijelove i ostavite ih da se suše 24 sata. Potom ih ponovno spojite i provjerite da li uređaj radi. Ako radi, uspjeli ste. Ako ne, vrijeme je za odlazak u servis ili u prodavnicu po novi uređaj.

Kada je vrijeme za servis?

Rastavljanje uređaja, naravno, traži određeno tehničko znanje i alate za sigurno otvaranje modernih pametnih telefona - bez oštećenja.  Ako vam se čitava procedura čini komplikovanom, što prije ga odnesite u servis. Recite im da vam je uređaj pao u more i oni će znati šta je potrebno da se uradi. 

Telefon će u svakom slučaju morati da se rastavi i očisti.

Ako ga ne žele da ga poprave, pokušajte u drugom servisu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije