Gadgets

Šta je potrebno uraditi prije prodaje starog telefona

Šta je potrebno uraditi prije prodaje starog telefona
Foto: Ilustracija | Šta je potrebno uraditi prije prodaje starog telefona

Jednog dana, kada dođe vrijeme za nadogradnju vašeg smartfona, cijenu kupovine novog možete sniziti prodajom starog. Prije nego što se pozdravite sa vašim starim Androidom ili iPhoneom, poztrebno je da odradite nekoliko kratkih i jednostavnih provjera kako biste osigurali da na bivšem telefonu ne ostavljate privatne informacije poput razgovora ili internet naloga.

U idealnim se okolnostima najviše se isplati da imate stari telefon pored novog kako biste osigurali da sve radi kako treba, te da vam više nije potreban onaj koji ste upravo zamenili. Bez obzira na vašu situaciju, ukoliko odradite ove provjere bićete sigurniji.

Kreirajte sigurnosnu kopiju

Niko ko menja stari telefon za novi ne želi da ostane bez podataka, ali zahvaljujući brojnim uslugama na oblaku, situacija danas značajno lakša nego prije nekoliko godina. Ako se prijavite na Netflix na novom uređaju, sva vaša podešavanja biće ista kao na prethodnom.

Takođe vrijedi proći kroz aplikacije i provjeriti da li je sve prebačeno na oblak ili drugi uređaj. Na primjer, pripazite na vaše fotografije i video klipove. Ako koristite program za podcast, pripazite da ne izgubite vaše preuzete epizode. Android i iPhone uređaji dolaze sa ugrađenim sistemima za sigurnosne kopije koje to mogu odraditi za vas. Za svaki slučaj proverite zvaničnu dokumentaciju Applea i Googlea, koja opisuje proceduru skladištenja i razmislite o tome šta želite da prebacite na novi uređaj.

Prebacite kodove za provjeru u dva faktora

Ako vaš uređaj koristite za prijavu u dva faktora znači da biste mogli naići na probleme nakon što pređete na novi. Vaš telefon je ključ za ulazak u razne naloge, od društvenih mreža do imejl klijenata, što znači da ako koristite aplikaciju za generisanje kodova za provjeru, onda aplikaciju morate da instalirate na novi uređaj i da osigurate da s njom odlaze i vaši stari nalozi.

Metoda prebacivanja između uređaja varira od programa do programa, što znači da ćete morati da konsultujete uputstva. Podsjećamo, Authy i Google Authenticator nude jednostavne vodiče za prebacivanje kodova s jednog uređaja na drugi.

Odjavite se sa svih naloga

Ovaj korak nije neophodan kod nekih aplikacija, ali uvijek dobro dođe da se odjavite ako niste sigurni. Neke aplikacije imaju restrikcije o maksimalnom broju uređaja - aplikacije za streaming samo dozvoljavaju preuzimanje muzike na ograničenom broju uređaja, dok neke plaćene aplikacije ograničavaju broj instalacija, što znači da ćete možda morati da se odjavite sa starog telefona prije nego što se prijavite na drugi.

Prije nego što išta uradite, obezbedite da imate sve lozinke zato jer ćete morati da ih opet unesete.

Prebacite vaše razgovore

Aplikacije poput Twittera i Facebook Messengera sve skladište u oblaku. Ako imate Apple iMessage, vaši razgovori su uskladišteni na iCloudu. Ako koristite Signal i imate dva telefona pri ruci, podatke možete da prebacite s jednog na drugi pomoću ugrađene opcije za prenos naloga.

Odradite fabričko resetovanje

Za kraj, nakon što ste sve obavili, dobro bi bilo da odradite fabričko resetovanje kako biste stari telefon prebacili u stanje u kakvom je bio kad ste ga kupili. Vodite samo računa da se ovaj korak radi nakon što ste obavili sve prethodne - vraćanje telefona na fabričke postavke uključuje i brisanje podataka: sve od detalja vaše Wi-Fi mreže do preuzetih pozadina ekrana bit će izbrisano.

Ako imate Android, vaš put do brisanja uređaja zavisiće od dizajnerskih akrobacija pojedinačnog proizvođača, dok ćete na iPhoneu sve moći da izbrišete odlaskom u podešavanja, biranjem uopštenih stavki u General, pritiskom na prenos ili brisanje odnosno Transfer or Reset iPhone i nakon toga brisanje, odnosno Erase All Content and Settings.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije